Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕБВР ЩЕ ДАДЕ 150 МЛН. ECU НА БЪЛГАРИЯ

В събота в Киев започна бизнесфорумът, който съпътства годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие. Той се провежда под мотото Растеж и инвестиции за устойчиви реформи и на него ще бъдат представени 26-те страни, в които оперира ЕБВР. Според експертите на банката държавите в преход са навлезли в нова фаза на реформите и сега за тях са най-важни преструктурирането, макроикономическата стабилизация и регионалната интеграция.


За тази година България очаква от ЕБВР инвестиции на стойност 150 млн. ЕCU. В Киев официално ще бъде представен и постприватизационният фонд на банката с капитал от 30 млн. ЕCU, който ще бъде управляван от базираната в Прага ЕСМ. Нашата делегация, водена от вицепремиера Александър Божков и финансовия министър Муравей Радев, ще има поредица от срещи с представители на Commerzbank, Chase Manhattan, Merrill Lynch, Raiffaizen ZB, Daiwa Europe, Bankers Trust и др., на които ще се обсъдят плановете им за инвестиции в България.


ЕБВР провежда тазгодишната среща в добра форма. Капиталът й беше удвоен през април и е 20 млрд. ЕCU. Печалбата й също се е удвоила спрямо миналата година и е 193.8 млн. ЕCU. Банката е одобрила 143 проекта на обща стойност 4.0 млрд. ЕCU. Основните приоритети в дейността й през тази година ще са развитието на частния сектор, посредничеството в приватизацията и финансовите услуги и инвестициите за опазване на околната среда.


Срещата в Киев е добър повод да споменем, че не само ние имаме проблеми с ядрената си енергетика. Украйна изпълнява споразумение с ЕБВР, според което до 2000 г. трябва да затвори 1, 2 и 3 реактор на Чернобилската централа. След реконструкция на авариралия 4 реактор той вече е готов за работа, но местните власти са решили да не притесняват с думата Чернобил многобройните чуждестранни гости тези дни. Реакторът ще заработи едва след като срещата приключи.


Украйна се намира в тежко положение - средната заплата е 50 щ. долара, а средната пенсия - 30 щ. долара. Страната има външен дълг от 10.5 млрд. долара. Официални данни за вътрешния дълг няма, но бюджетният дефицит е достигнал заложеното в бюджета, въпреки че от годината са изминали едва четири месеца. Започнала е единствено малката приватизация, фондовият пазар е неликвиден с едва 12 компании, които се котират редовно. Резервът на Централната банка е малко над 2 млрд. щ. долара, което прави намесата й на валутния пазар невъзможна. Обемът му не надвишава дневно 10 млн. щ. долара, като курсът се движи в коридор и не може да надвишава 2.4 хривни за долар. Търговията е стриктно регулирана от Централната банка и на пазара не се допускат чужденци. Годишната доходност по ДЦК е 55 на сто и това е основното, в което инвестират банките в тази страна.


Украйна е и в тежка политическа криза - депутатите искат оставката на президента, а той от своя страна ги заплашва с разпускане на парламента. Тукашни експерти предричат срив, подобен на този, който преживяхме ние в началото на миналата година.


ЕБВР даде кредит на Украйна от 95 млн. щ. долара за подпомагане на малките и средни предприятия. Но това едва ли ще й помогне особено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във