Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕБВР ПИСА ОТЛИЧЕН НА МЕНИДЖЪРИТЕ НА ОББ

Изпълняващия длъжността президент на Европейската банка за възстановяване и развитие, Чарлз Франк похвали мениджмънта на ОББ, в която ръководената от него институция притежава 35% от акциите. Според него състоянието на банката се е подобрило и ЕБВР не възнамерява в скоро време да продава своите акции. В момента ЕБВР води преговори с Nomura international- Лондон за участие в приватизацията и на Българска пощенска банка. ЕБВР предлага да финансира сделката чрез различни инструменти и да получи малък пакет от акции. Разговорите ще продължат и след окончателното подписване на сделката за БПБ, което се очаква да стане в началото на месец юни.


Чарлз Франк заяви още, че банката преговаря за участие в увеличаването на капитала на Българо-американския инвестиционен фонд. Друга инициатива, която в скоро време ще стане реалност, е постприватизационният фонд, който ще бъде с капитал от 30 млн.долара.


През 1997 г. инвестициите на ЕБВР у нас под формата на заеми и участия са 82 млн ECU, а предвижданията на Чарлз Франк са тази година те да достигнат между 125-150 млн. ЕCU. Банката ще насочи дейността си към частния сектор, а не както досега към инфраструктурни проекти. Вероятно, ако постигне съгласие с основните инвеститори, ЕБВР ще купи миноритарни дялове от продаващите се държавни банки. Все още е валидно предложението на ЕБВР за инвестиционен кредит от 40 млн. долара за БТК, който по-късно да бъде заменен срещу дялово участие.


Според Чарлз Франк следващите три години ще бъдат много важни за реформата, защото дотогава на правителството няма да му се налага да мисли за избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във