Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕБВР ОСТАВА В ОББ ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ

Национална банка на Гърция купи 90% от капитала на Обединена българска банка. Договорът бе подписан на 31 май. Новината бе официално съобщена от пресслужбата на ЕБВР. Нейната представителка в ОББ Сали Уорън излезе от дълбоката си нелегалност, продължила повече от месец. Тя води преговорите за продажбата на ОББ заедно с Роджър Лебарон.


ЕБВР, която досега притежаваше в ОББ 35%, ще задържи 10% от акциите й по настояване на Националната банка на Гърция. Дяловете си продават БУЛБАНК, която досега контролираше 35% от обединената банка, Си Ай Би Си Опенхаймер Корп - собственик на 12.7%, и Ей Ай Джи-Си И Ти Кепитъл Мениджмънт (структура на Ей Ай Джи Ню Юръп Фънд), която притежаваше 17.2% от ОББ.


До момента представителите на ЕБВР се въздържат да съобщят конкретните числа от офертата на Национална банка на Гърция. Специално за в.БАНКЕРЪ Роджър Лебарон заяви, че в следващите 30 дни предстои сделката да бъде одобрена от Централната банка на Гърция и от БНБ. При преговорите било договорено ЕБВР да остане акционер в ОББ още две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във