Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕБВР ИНВЕСТИРА 5 МЛН. ДОЛАРА В ЗАСТРАХОВАНЕТО И ПЕНСИИТЕ

Европейската банка за възстановяване и развитие влезе и официално в българския застрахователен и пенсионен сектор. Миналата седмица бяха подписани последните документи, с които банката придоби акции в Български застрахователен и пенсионен холдинг, за чието учредяване в.БАНКЕРЪ писа пръв още миналата есен. Съдружник на ЕБВР в холдинга е Ти Би Ай. Инвестицията на ЕБВР представлява 30% от акционерния капитал на новия холдинг, което във финансово изражение е малко над 5 млн. щ. долара. Чрез това вложение ЕБВР навлиза в застраховането и в пенсионното осигуряване, тъй като Български застрахователен и пенсионен холдинг отскоро е мажоритарен собственик в ПОК Доверие АД (с 85 на сто от капитала) и държи 51% от акциите на ЗПАД Булстрад. Миналата година Ти Би Ай купи от Министерството на финансите 31% от капитала на Булстрад, а малко по-късно - още 20% от него. Според договора между ЕБВР и Ти Би Ай притежаваните акции на консорциума в двете дружества - Булстрад и Доверие, бяха прехвърлени в новото смесено дружество Български застрахователен и пенсионен холдинг.


Това е първата инвестиция на ЕБВР в два много важни сектора за България - пенсиите и застраховането, съобщи директорът на Небанкови финансови институции в ЕБВР Джонатан Улет. Досега банката има миноритарни участия в 18 пенсионни и застрахователни компании в Балканския регион. Според Улет застрахователният сектор в България не е достатъчно развит в сравнение със съседните държави. Процентът от БВП, който в България се отделя за застраховане, е около една четвърт от този за целия регион и тези средства са съсредоточени най-вече в задължителните застраховки.


Данните, с които ЕБВР разполага, показват, че застрахователната премия на глава от населението в България през 1999 г. е била 19 евро, а в Централна и Източна Европа се падат средно по 43 евро на човек. В страната има огромен потенциал за развитие на застрахователния пазар, но все още са необходими капитали отвън, подчерта г-н Улет.


Той обяви, че ЕБВР с удоволствие ще участва в разбиването на застрахователните монополи у нас, но ще се включи в бъдещата приватизация на ДЗИ, ако някой от потенциалните купувачи поиска съдействие от банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във