Банкеръ Daily

Богдан Кирилов:

ЕАЛ не препоръчва да се блокира партидата на "АстраЗенека"

Европейската агенция по лекарствата не препоръчва блокиране на партидата от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителна проверка. Това съобщи по време на брифинг на здравните власти председателят на Националния ваксинационен щаб маг.-фарм. Богдан Кирилов

До проверката се стигна  след като преди седмица в Австрия почина жена, ваксинирана с препарата, а според Европейската агенция по лекарствата няма данни смъртният случай да е настъпил заради непосочени в листовката на ваксината странични реакции.

Партидата съдържа общо един милион дози.

В България пратката от 31 200 дози е получена на 12 февруари и почти всички дози ваксини от нея вече са приложени, поясни Кирилов. По думите му, няма информация за получени странични ефекти у нас, различни от описаните в листовката на препарата: грипоподомни симптоми, локална болка и оток в мястото на поставената ваксина. Ниска е честотата на проявените странични реакции у нас.

Имаме 840 съобщения за нежелани ефекти след поставяне на ваксините. Оплакванията са около 3 на 1000, съобщи Кирилов.

Освен Австрия и България, останалите държави, които са получили от партидата са Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция.

Очаква се решение по ваксината на "Янсен". Все още няма потвърждение от Европейската комисия за срокове на доставка, нито за точни количества. Продължава инспекцията на руската ваксина, обяви. Богдан Кирилов и допълни, че в следващите дни и седмици се очаква по-конкретна информация.

Страната ни очаква в петък нови 31 200 дози от AstraZeneca, като количествата са с 2400 дози повече от договорените. В понеделник ще пристигне и регулярната ваксина от 21 060 дози на BioNTech/Pfizer, а средата на седмицата - 33 600 дози от Moderna и 36 000 дози в края на следващата седмица отново от оксфордската ваксина.

Председателят на ваксинационния щаб посочи, че Еврокомисията е постигнала споразумение с BioNTech/Pfizer за още 4 млн. дози ваксини за страните членки. Те могат да поръчат от новите количества с гарантирана доставка преди края на март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във