Банкеръ Weekly

Общество и политика

Е-управлението у нас тръгва до 2020 година, обеща Папазов

Прословутото електронно управление, за което се говори от години и бяха похарчени милиони, може да стане факт и преди 2020 година. Това увери министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов след изнесеното заседание на Министерския съвет във Видин.

Според него доизграждането на системите ще даде възможност за усвояване на европейските средства за администрацията. В края на януари стана ясно, че според проекта на Стратегия за е-управление за периода 2014-2020 г. се очаква страната ни да достигне средно за Европейския съюз ниво в тази област едва към края на десетилетието. Към началото на 2013 г. от 562 администрации едва 80 предлагат е-услуги. Въпреки че вече са внедрени обаче, на практика те не работят реално, заради липсата на свързаност между отделните системи.

След днешното заседание на кабинета обаче транспортният министър подчерта, че за е-управлението са предвидени 145 млн. евро за цифров растеж и 30 млн. евро за изграждане на инфраструктура в селските райони. В следващите две-три седмици ще бъде изградена пътна карта, в която ще са набелязани конкретните срокове за въвеждане на електронното управление. В тази връзка са идентифицирани четири проблемни области, по които ще се работи, посочи още Папазов.

Той допълни, че вече се работи по създаването на централна структура на електронното управление, като нейн председател ще бъде лично премиерът Пламен Орешарски. "Работи са по системния интегратор и се предписват дейности за решаването на въпросите с разплащането на е-услугите", увери още министърът.

При посещението си във Видин той се е срещнал с областния управител Кръстьо Спасов. Министерството е върнало на общината помещение в центъра на града, което е било използвано при изграждането на Дунав мост 2. Помещенито е с площ от 180 кв. метра, а за ремонта на сградата министерството е вложило над 200 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във