Банкеръ Daily

Илхан Кючюк:

Двустранният въпрос може да бъде решен само от София и Скопие

"Президентите на България и Република Северна Македония оценяват факта, че единственият път, който е възможен за двете страни, е добросъседството". Това заяви Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и докладчик за преговорите с РСМ в Европейския парламент.

"РСМ разбра, че начинът не е да бъде упражняван натиск върху България. Двустранният въпрос може да бъде решен единствено между София и Скопие", подчерта той.

По думите му добросъседските отношения трябва да върнат важния исторически разговор на съвременната плоскост, която е свързана с европерспективите на страните от Западните Балкани. "Изглежда, че има воля за връщане на разговора на полето на доверието и на полета на Договора и на конструктивния разговор. Очаквам положителни стъпки през следващите месеци", каза Кючюк.

Според евродепутата е наложително нормализирането на диалога между България и РСМ и трябва да се случи, защото "това е единственият път, за да продължим нататък".

"Нямаме интерес да изграждаме допълнителни стени между държавите ни. Трябва да отворим границите на бизнеса и на културната свързаност. Виждам важни прагматични стъпка в тази посока. БТА и МИА подписаха договор тъкмо в Рим за обмен на информация", изтъкна той.

Предложението на Португалското председателство за посредничество между България и Северна Македония Кючюк определи като условно.  "Големият смисъл на португалското предложение е да започнат преговорите, а за да започнат, България трябва да има допълнителни гаранции, че националният ни интерес няма да бъде накърнен", допълни той. 

Евродепутатът подчерта, че подобряването на двустранните отношения не може да стане с политическа реторика, а с конкретика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във