Банкеръ Daily

Общество и политика

Двустранната ни търговия с Южна Африка е достигнала 221 млн. долара

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов присъства на Южноафриканския икономически и инвестиционен семинар. Снимка: Пресцентър на Министерство на икономиката

Съществува голям потенциал за засилване на двустранното търговско и икономическо сътрудничество между България и Република Южна Африка. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Южноафриканския икономически и инвестиционен семинар, организиран от посолството на Република Южна Африка в София и Българската търговско-промишлена палата.

"Бихме искали да привлечем инвестиции от Южна Африка в области като високотехнологичната промишленост, информационните и комуникационните технологии, електрониката и електротехническото инженерство, машиностроенето, съвместното производство на автомобилни части, фармацевтичните продукти и селското стопанство," поясни Борисов. Той подчерта, че Министерство на икономиката ще насърчи инициативите, имащи за цел да допринесат за развитието на взаимноизгодното търговско и инвестиционно сътрудничество между двете страни.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов представи данни, според които през 2018 г. двустранната търговия е достигнала 221 млн. долара, а българският износ възлиза на 178 млн. долара, вносът – на 43 млн. долара. През последните години основните категории стоки изнасяни от България за Южна Африка са били нефтени масла, медни барове, електрически акумулатори, слънчогледово и шафраново масло, също така и плодове. Продуктите, внасяни от Южна Африка, включват кожи от овце, вълна, въглища, моторни превозни средства за превоз на стоки, леки автомобили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във