Банкеръ Daily

Общество и политика

Двойно повече хора с увреждания са си намерили работа през 2019-а

Румяна Петкова, Бисер Петков, Васил Долапчиев

Два пъти повече българи с трайно намалена работоспособност са започнали работа тази година в сравнение с предходната. Резултатите показват, че това са 11 778 души от началото на годината до края на септември. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти по време на днешното си посещение в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив заедно с  изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане Румяна Петкова, областния управител на града Здравко Димитров и председателя на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

По време на брифинга министър Петков представи основните резултати от приложението на новото законодателство за хората с увреждания, с което бяха въведени квоти за наемане на работници с намалена работоспособност с цел да се насърчи тяхната заетост. Към момента Главната инспекция по труда е проверила над 880 предприятия за изпълнението на тези разпоредби. Работодателите, които не могат или не желаят по някаква причина да изпълнят това задължение, ще изплатят такса за компенсация. Към момента в изпълнение на новите задължения 110 предприятия са внесли 92 244 лв. за 549 работни места. 

Министър Петков представи и изпълнението на Националната програма за заетост на хората с увреждания и Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. В процес на реализация са 22 проекта на работодатели на обща стойност 400 000 лв., по които ще бъдат адаптирани, приспособени или преустроени 56 работни места за хора с увреждания. Ще бъдат финансирани още 39 проекта за достъпна жилищна среда на обща стойност 1,827 млн. лв.

Министър Петков допълни, че към момента около 19 000 хора с увреждания са одобрени да получат асистент по Закона за лична помощ. През септември са сключени 5483 трудови договора между общините и асистентите, които ще предоставят лична помощ. Агенцията за социално подпомагане ще преведе общо 3 млн. лв. на 217 общини за изплащане на възнагражденията на личните асистенти.

Политиката за хора с увреждания остава приоритет в бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и през 2020 г., подчерта министърът. Около 650 000 хора с увреждания получават месечна финансова подкрепа. Изплащането й ще продължи и през следващата година с по-висок размер заради повишаването на линията на бедност с 15 лв. до 363 лв., каза той. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във