Банкеръ Daily

"Политико":

Двойните стандарти на ЕНП за правовата държава, еврофондовете и България

Европейската народна партията прилага двойни стандарти, когато стане дума за върховенството на закона в Европейския съюз, пише изданието "Политико" в обширен материал, посветен на дебатите за България в Европейския парламент.

ЕНП заяви, че иска да се бори със злоупотребите с еврофондове, но избягва да критикува България. Дори и дясноцентристката политическа група да настоява за нови правила, спращи еврофондовете за правителства, които не се придържат към европейските ценности, корупционната криза в България излага партията на обвинения във двойни стандарти, що се отнася до политическите й съюзници, отбелязва изданието. 

В Европейския парламент в четвъртък повечето десноцентристки депутати от ЕНП се очаква да гласуват срещу резолюция, която изразява загриженост от това, че европейските фондове спомагат за корупцията по високите етажи на властта в България, която в последните три месеца е сцена на антиправителствени протести. 

Периодът на гласуването на резолюцията за България представлява неудобен тест за ЕНП. Това означава, че ЕНП трябва да защитава използването на парите от ЕС в България, като същевременно се опитва да се представи като водещ привърженик на нови действия, които да направят плащането на средствата от ЕС зависимо от върховенството на закона.

"От юли България е затънала в сложно политическо фиаско, което разкрива как мафиотските крале ефективно управляват паралелно държавата чрез влиянието си върху медиите, съдебната система и апарата за сигурност. Президентът на България Румен Радев, други опозиционни лидери и протестиращите по улиците на страната обвиняват Борисов, че е позволил мафията да превземе държавата", пише "Политико".

Подходът на ЕНП към унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" също опорочи имиджа на ЕНП през последните години. ЕНП замрази членството на "Фидес" през март 2019 г. поради опасения относно върховенството на закона и неговата антибрюкселска реторика, но не успя да постигне съгласие дали да пусне Фидес обратно групата или да я изключи изцяло, тъй като много членове отказаха да прокудят Орбан. В същото време депутатите от "Фидес" продължават да участват в работата на групата на ЕНП в Европарламента.

Основният аргумент от ЕНП е, че промяна в България трябва да дойде чрез редовните избори през пролетта на 2021 г., а не от протестното движение. За много от протестиращите този аргумент е безсмислен. Те твърдят, че това е оправдание, за да не се спират еврофондовете за България, благодарение на които са се създали дълбоко вкоренени паралелни мрежи на власт в институции като съдебната власт, които сега са по-мощни от демократично избраните политици, отбелязва още "Политико". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във