Банкеръ Weekly

Общество и политика

Двойните игри на ДПС

Действията и посланията на ДПС от началото на този парламент изглеждат на пръв поглед хаотични, което е изненадващо за толкова стройна и дисциплинирана партия. Но при по-внимателно вглеждане се забелязва, че в поведението на движението има двойно дъно. Освен това не бива да се пренебрегва фактът, че политическите знаци са запазена марка на тази формация още от времето, когато Ахмед Доган беше действащ, а не неин почетен председател.

От една страна, ДПС държи да запази опозиционния си имидж и ту иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, ту настоява за "демонтаж" на националистите от властта. Това бе и причината депутатите от движението да се включат в дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП, въпреки че изтъкваха своите мотиви за гласуването. Твърденията им са, че правят това в името на България и за да не ни гледа Европа накриво, че сме допуснали националисти в управлението.

От друга страна, ДПС твърди, че не иска предсрочни избори на всяка цена и е готово да подкрепи правителство на малцинството, т.е. само на ГЕРБ, без самото движение да влиза във властта и без да иска "нищо". Е, въпреки че не го изричат на глас, но на всички е ясно, че в такъв случай Бойко Борисов ще стане заложник на гласовете на движението в парламента. Неотдавна пък от партията, ръководена от Мустафа Карадайъ, лансираха идеята за програмно правителство, което да изпълнява програма за ускорено развитие на страната. Целта отново е да се махнат Патриотите от властта. Освен това ситуацията в България в момента не предполага такава управленска конструкция.  А и ако си припомним думите на Ахмед Доган от предколедното му слово, в момента правителството на Бойко Борисов е без алтернатива.

Всъщност и сега ГЕРБ често разчита на депутатите от ДПС за прокарване на различни законопроекти, тъй като коалиционният им партньор "Обединени патриоти" много държат на собственото си мнение, стараейки се участието им във властта да не прогони избирателите им. Какъвто е случат с Истанбулската конвенция например.

ГЕРБ и ДПС играят странна игра - аз на тебе, ти на мене. Или: ако ти ми помогнеш в борбата срещу моя враг, аз ще ти помогна в битката срещу твоя. ДПС помогна на управляващите да прокарат антикорупционния закон (който може да се използва и за разправа с политическите опоненти), както и да изберат новите членове на ВСС. Партията на Борисов им върна жеста, като подкрепи законопроекта на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид против вторичното разграбване на КТБ, т.е. за оневиняването на корпулентния бизнесмен за фалита на банката. Но по-лошото е, че текстовете, чрез които се променя Законът за банковата несъстоятелност, предвиждат обезсилването на стотици сделки със задна дата, т.е. повече от три години след сключването им. И въпреки предупрежденията на юристи, че това противоречи на конституцията и може да доведе до правен хаос, нормативният акт беше окончателно приет с гласовете на официално управляващите - ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и ДПС. Така

пътят пред Пеевски за придобиване на нови активи

от банкрутиралата КТБ е отворен.

От ГЕРБ вече дават индикации, че ще ударят едно рамо и на новия законопроект на Пеевски и група депутати от ДПС за изваждане на светло на реалните собственици на медиите и начините на финансирането им. Разбира се, текстовете са така написани, че да ударят медиите на сегашни враг на Пеевски - Прокопиев, но да заобиколят тези на депутата от ДПС.

Новият законопроект ще задължава медиите - най-вече с офшорни собственици, да обявяват истинските си собственици. Другите са ясни и без закон. Защото това изискване съществува и сега, но извън неговия обсег останаха онлайн изданията. Идеята е този път и те да влязат в някаква регулация. На пръв поглед тя е добра, но истинската цел е да се разкрие има ли непазарно финансиране на някои сайтове, подкрепящи официалния враг на Пеевски и довчерашен покровител - ексбанкера Василев. 

На прицел ще бъдат изложени онези медии, които получават "грантови" средства от фондации, НПО-та или са  спонсорирани от издателите си. Интересното е, че в проекта не се споменава нищо за банкови кредити. Така в обхвата на този закон няма да попаднат именно изданията на Пеевски, които са ползвали финансиране от фалиралата КТБ, трансформирано впоследствие като задължение към друга банка. Ще бъдат изложени на показ и други медии, които уж функционират на пазарен принцип, но всъщност са заложени в банки.

Както отбелязват някои анализатори, дългогодишната война между двамата олигарси - Пеевски и Прокопиев, чрез медиите им вече се поизтърка. И след създаването на медиитебухалки от Пеевски той мина на по-висок етап - започна да внася закони бухалки.

И тук някъде се крие още едно негласно и неписано споразумение между лидера на ГЕРБ и премиер за трети път Бойко Борисов и бизнесмена, депутат от ДПС, Делян Пеевски. Последният осигурява изключителен медиен комфорт на властта чрез притежаваните официално от него медии и чрез контролираните пак от него, чрез подставени лица печатни издания, телевизии и интернет сайтове. Нещо повече - те не само възхваляват и възвеличават Борисов и свитата му, преувеличавайки успехите на правителството и омаловажавайки гафовете и грешките му, но се нахвърлят яростно и безскрупулно върху критиците на управлението, без да подбират средствата, без да се съобразяват с фактите. Използвайки "препоръката" на Гьобелс, че "една лъжа, повторена сто пъти, става истина", медиите бухалки на Пеевски не само разпространяват фалшиви новини, но и ги натрапват агресивно на публиката. И същевременно обвиняват критиците на управлението, че си служат с "фалшиви новини".

От своя страна,

"благодарният" за спестените главоболия Борисов

съдейства по всякакъв начин, дори с впрягането на цялата държавна машина (като случая с "Дунарит"), за да получи Пеевски поредната апетитна хапка, която си е пожелал. Което пък вероятно се отразява положително на финансирането на ДПС и ГЕРБ по време на избори.

Но иначе ДПС е в опозиция, не участва във властта, говори за оставка на правителството, ако от него не бъдат отстранени националистите. А Борисов се сърди, че му "пришиват" Пеевски.

Движението, основано от Ахмед Доган, обаче винаги има и резервен ход. Затова партията се готви и за предсрочни избори, и за готовност да си взаимодейства по един или друг начин, дори да влезе в следващо управление - с евентуален друг победител при един все по-ясно очертаващ се скорошен вот. За да претендира за ключови позиции обаче ДПС трябва да е силно и единно. Затова не е особено изненадваща новината, дошла от български изселнически организации в съседна Турция, чрез 

призива за обединение на ДПС, ДОСТ и НПСД

На своя конференция в Бурса в неделя (11 февруари) от най-влиятелната организация на българските изселници "Балгьоч" призоваха за помирение и преодоляване на конфликтите между трите етнически партии. Във форума са участвали както представители на други изселнически организации, така и представители на Движение за права и свободи (ДПС), партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД).

В словото си почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на инициативите за обединение, е информирал за отбелязан напредък. Става въпрос за "постигане на консенсус сред симпатизантите относно най-критичния проблем, а именно необходимостта от обединение и премахване на политическата конфронтация". Генджоглу вече е провел срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ и, по думите му, "са направени значителни стъпки за помирение". "Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни, защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето", е казал Генджоглу. Той е призовал симпатизантите на всяка от формациите да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията, а да съдействат за сближаването.

"В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и сега още повече вярвам, че ще се постигне обединение", каза още почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира призива на изселниците и евентуалното обединение на трите партии така: "Едните са в немилост пред Ердоган, защото взеха много пари, но не ги оправдаха и не са в парламента. Другите пък губят икономически позиции по места и това ги дразни. Те сами казват, че правят обръчи от фирми. Ние, Патриотите, обещахме да разбием това и го правим." Той уточни, че ДПС губят позиции в смесените региони. Те имали нарастване на гласовете само в циганските махали. "ДПС няма какво да направят. Те излизат от управлението на държавата и това ги изнервя", смята още Джамбазки.

Очевидно трите турски партии у нас са си взели поука както от собствените си грешки, така и от чуждите - тези на десните формации. В същото време са видели и позитивите, които постигнаха Патриотите, след като загърбиха старите си вражди и се обединиха. Именно тази стъпка им помогна днес да са във властта, а ДПС да изгуби балансьорската си роля и да остане на четвърто място на последните парламентарни избори. Формацията, основана от Доган, неведнъж досега е проявявала завидна гъвкавост и е показвала, че може да отстъпи крачка назад, ако се налага, за да може после със засилка да скочи напред и да постигне повече. Явно от ДПС са склонни да направят и нещо друго, което не се е случвало досега - да простят на "предателите", да приемат обратно "блудните синове", за да се опитат да си осигурят по-добри позиции при следващото раздаване на картите, което май не е далече във времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във