Банкеръ Daily

Общество и политика

Двойки отлагат браковете си за лятото или есента

S 250 c1c440b6 dd0a 422e b244 e4fc4620c5ec

Извънредното положение и забраната за събиране на множество хора на едно място се отразява и върху сватбените церемонии. Със заповед на Столичната община се забранява присъствието на роднини и гости на гражданските бракове.Отказва ли това столичани от намеренията им да сключат брак или напротив?

"Заради удължаването на извънредното положение, много от двойките отлагат сключването на брак, за лятото или дори за есента", каза пред БНР Маргарита Цветкова от бюрото за сватбени обреди. „Те разчитаха, че ще свърши това извънредно положение и започнахме да пренастройват сватбите си от май за август, септември, октомври“, допълни тя.

При пандемия и затворени държавни граници смесените бракове и браковете на двойки, които живеят в чужбина, но планирали сватбата си у нас, се отлагат: „Много от тях изобщо не дойдоха, защото не ги пуснаха да се приберат. Смесени бракове в момента нямаме. Отлагат се и бракове, чийто свидетели са в чужбина“, посочи Цветкова.

"Въпреки това - в условията на извънредно положение, когато със заповед на общината сключването на граждански брак е разрешено единствено в присъствието на двамата свидетели, без роднини, без приятели и без сватбено тържество, желаещи все пак не липсват", заяви Маргарита Цветкова.

Причините – невъзможност за повече отлагане.

„Има сватби, които са заявени много отдавна“.

Суеверие.

„Ако сега го откажат, може пък да се случи нещо“.

Или скука в условията на домашна изолация.

„Понеже са си вкъщи и дълго време се канели да сключат брак, вече имат деца, решили, че сега могат да го направят“.

По думите на Маргарита Цветкова любовта не признава възраст и извънредно положение. Защото бракове се сключват „от 20 години до 90, на възраст дето трябва да си стоят вкъщи“.

И накрая - ако все пак двойките мечтаят за голяма сватба?

„Ако го чувстват като тържество, като нещо, което трябва да бъде споделено с близки и приятели, нека да го отложат“, посъветва Маргарита Цветкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във