Банкеръ Daily

Бежанците, отказали предложеното им преместване, ще отговарят сами за настаняването си

Двеста бежанци се отказват да си тръгнат от Варна

Агенцията за бежанците въвежда декларация за украинските граждани, с която, ако те откажат предложеното им настаняване по държавната програма, поемат сами отговорността за подслона си. Това заяви пред БНТ председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Документът е на украински, български и руски език и вече се разпространява във всички хотели, настанили бежанци до 31 май.

Въвеждането на този документ се случва след като тази сутрин близо 200 бежанци във Варна отказаха в последния момент да се качат на организираните за тяхното преместване автобуси и да потеглят към държавна база в Паничище. Натам се насочиха само петима души от предварително заявилите около 200 души във Варна, че приемат настаняването.

Все още не е ясно какво се е случило в последния момент, за да накара украинските граждани във Варна масово да променят мнението си за една нощ.

За разлика от Варна, в Бургас всички 57 бежанци, които бяха потвърдили, че са съгласни да бъдат настанени в Паничище потеглиха към планинската държавна база. Очаква се утре да бъде изведена нова група от 70 човека, настанени в хотел в Слънчев бряг.

Утре министерството на туризма ще започне да изплаща дължимите пари на хотелиерите, приютили бежанци, за месец април, увери пред БНТ Константин Ботев от Министерство на туризма.

Има обособени буферни зони за нощувка на бежанците, ако някъде настъпи проблем с логистиката по пренастаняването им в последния момент.

Разкачиха и четирите допълнителни вагона от композицията, която отпътува от Варна за София в 10.30 часа тази сутрин.  Само петима бежанци се качиха на бързия влак, останалите около 200 души са се отказали в последния момент. Те трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица. 

Областният управител на Варненска област Благомир Коцев заяви, че държавата е създала пълната организация, но автобусите от "Златни пясъци" тази сутрин са пътували празни.

"Трябва да стане ясно колко бежанци желаят да заминат утре по същото време, защото това е напразно изразходване на ресурси. Екипите на полицията и журналисти бяха повече от желаещите да се преместят", съобщава репортерът на БНР Даниела Стойнова.

Вячеслав Радованов е от Одеса. Заминава за Рибарица заедно с баба си.

"Не знам къде ни карат, тук има всичко - аптеки, магазини, а там не знам какво ще е. Гледах на картата, там, където отиваме, има само една аптека, няколко ресторанта, но не знам дори дали има магазини. Не ме интересува къде ще съм, важното е да има пътешествия", каза Радованов.

Тази сутрин на жп гарата във Варна всичко беше подготвено, за да посрещне първата група украински бежанци. Преместването им от Варна към вътрешността на страната започва днес. Екипи на БЧК и НПО бяха на терен, с подготвен детски кът, вода и подкрепителна закуска.

Към 10 часа се оказа, че 200 бежанци, които трябваше да бъдат преместени във вътрешността на страната  са се отказали в последния момент.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева е във Варна, след което заминава за Бургас, за да провери каква е ситуацията с бежанците в морския град. 

Два вагона с 57 украински бежанци от хотелите в Слънчев бряг отпътуваха от бургаската гара за София. Оттам украинските граждани ще бъдат превозени с автобуси до Дупница, а от Дупница до почивната база на БДЖ в Паничище.

Транспортирането на украинските граждани се извършва при засилена полицейска охрана.

Пакети с вода и храна осигуриха за пътуването на украинските бежанци от областната дирекция на Българския Червен кръст в Бургас.

"Ние отговаряме само за логистиката в момента, но над 50 човека са - от Слънчев бряг са, транспортирани в два обособени вагона и пътуват", обясни директорът на доброволческата организация Виолета Радева.

В двата допълнителни вагона на бързия влак Бургас-София са настанени 57 украински граждани, основно майки с деца. 

"Тук е по-добре, отколкото у дома в Украйна. Важното е децата да са в безопасност," подчерта Ирина от Краматорск .

В 21:30 часа трябва да пристигне в София бързият влак от Бургас. След това с автобуси украинските бежанци ще бъдат превозени до Паничище.

Преместването на украинските бежанци от Варна тази сутрин обаче се провали. От очакваните над 200 души на гарата в морския град пристигнаха едва петима души.

Те заминаха с влак за София, откъдето ще бъдат превозени до почивни бази в Рибарица и Паничище.

Украински бежанци в Кърджали усилено търсят квартири. Предпочитат, по възможност, да са заедно, за да могат да се грижат по-лесно за децата. Основните им притеснения са на 1 юни да не останат на улицата. Един от хотелите, в който бяха настанени до момента, няма да бъде включен в новата държавна програма и бежанците трябва да го освободят. Правителствената програма предвижда те да бъдат настанени в бази, но не се знае в коя част на България. А групата от Одеса казва, че не искат да напускат Кърджали.

"Търсим, от сутринта ходихме и довечера отново ще продължим. Проблемът е, аз съм с две деца, другото семейство са 6 души, третото 7 души. И ние обмисляме да огледаме и тристайни апартаменти, за да сме заедно всички. С по-голямата ми дъщеря днес обикаляхме и из кварталите, застроени с къщи. Говорихме с хората, питахме, но не можем да намерим къща, която да се дава под наем. Кърджали го приехме като свой роден дом и искаме да останем тук", каза украинката Людмила Сас. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във