Банкеръ Daily

„Галъп интернешънъл”

Две трети от българите одобряват мерките по време на извънредното положение

Навършват се почти 3 седмици от обявяването на извънредното положение в България. Явно по-голямата част от обществото одобрява мерките, предприети от правителството за борба с пандемията от COVID-19.

Социологическо проучване на „Галъп интернешънъл”, проведено сред 850 души от края на месец март, показва, че 66% от населението одобрява кризисните мерки, докато 20% смятат, че са прекалено строги. Разделението се усеща основно в двата края на възрастовите групи, които са анкетирани, като по-младите се оказва, че търпят по-трудно рестрикциите.

Одобрението към държавните власти се задържа за втора поредна седмица, въпреки трусовете, които предизвика колебанието на здравния министър за широката употреба на предпазни маски.

Негативната страна на проучването е, че цели 60% от хората живеят в тревога по време на здравната криза, а 24 на сто изпитват панически страх от случващото се. Едва 13% са онези, които реагират спокойно.

Забелязва се и тревожна тенденция, касаеща безработицата. 6% от запитаните споделят, че са загубили работата си, а други 10% очакват това да се случи в обозримото бъдеще.

Отчита се и спад в спестяванията. 36 на 100 са онези, които казват, че доходите им намаляват, а 23 на 100 пък смятат, че това ще ги сполети скоро. Само 35% не усещат промяна на финансовото си състояние, като по всяка вероятност става въпрос най-вече за онези, чиито професии биват практикувани от дома.

Facebook logo
Бъдете с нас и във