Банкеръ Daily

Общество и политика

Две съдебни инстанции в ОАЕ ще преценят дали да екстрадират Божков

Между Обединените арабски емирства и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през съд на ОАЕ, който трябва да одобри искането на две инстанции. Няма как Божков да бъде задържан за толкова много време. Практиката е лицето да бъде привикано и паспортът му да бъде отнет, обяви бившият ни консул в Дубай Милен Керемедчиев.

Според него не е възможно въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай. "Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната", коментира Керемедчиев.

По думите му общата практика е, докато даден човек чака документите по искането за екстрадиция и съдебния процес, той не е под стража. Това обаче било само предположение въз основа на практиката.

В края на януари бизнесменът Васил Божков бе арестуван в Обединените арабски емирства. Преди два дни главният прокурор Иван Гешев съобщи, че ще се спазят всички необходими процедури, за да може Васил Божков да бъде върнат у нас. "Прокуратурата в срок ще си изпълни своите задължения, ще изпрати необходимата документация", увери Гешев. 

Мажоритарният собственик на ФК "Левски" Георги Попов също е задържан в Обединените арабски емирства заедно с бизнесмена Васил Божков. В ОАЕ бе арестуван и управителят на "Еврофутбол" Александър Тумпаров.

Към момента Васил Божков е обвиняем по седем обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във