Банкеръ Daily

Ако изборите не са "две в едно":

Две седмици ще се нужни да се пренастроят машините за гласуване

Трябва да отчитаме факта, че Народното събрание вече определи последната възможна дата за президентските избори и върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Това каза президентът Румен Радев на среща с ръководството на Централната избирателна комисия на "Дондуков" 2. "Затова и в обществото все повече се говори за избори "две в едно". Най-важната страна в този дебат сте вие и изборната администрация", добави президентът, който очаква ЦИК да сподели своята организационна, техническа, технологична, времева и финансова готовност за провеждане на избори заедно на парламентарните и президентските избори.

"Разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании, и отделни избори. Досега в нашата практика смесването на тези избори не е ставало, не ми е известно да е ставало и в други страни около нас. Но, от друга страна, всички знаем, че отделните избори изискват и много повече финансови средства", посочи държавният глава. Радев констатира, че българите вече са натрупали през настоящата година чувствителна електорална умора и вероятно ще трябва да отидат и в три поредни или последователни неделни дни на избори.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова каза, че комисията винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те, и дали се произвежда в един и същи ден повече от един вид избор. Технологично и организационно е възможно да се проведат избори "две в едно", отбеляза тя. "От технологична гледна точка, в случай, че се проведат на различни дати, нашата препоръка е да има минимум две седмици разстояние, това е критичния минимум", посочи още Нейкова. Трябва да се престоят машините, машинно гласуване се произвежда и извън страната, припомни председателят на ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във