Банкеръ Daily

Общество и политика

Две са основните версии за катастрофата със сръбския автобус

Първоначалната версия за катастрофата на магистрала "Тракия" е отклоняване на вниманието на шофьора. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата по повод инцидента снощи. Грешка на водача или техническа неизправност на автобуса са двете основни версии за катастрофата на магистрала "Тракия", допълниха от МВР.

Заради неизяснени обстоятелства автобусът е напуснал платното и влязъл в канавката. 28 човека са прегледани, трима от пътниците са в тежко състояние, а други 14 са настанени за лечение. Девет от пострадалите деца са между 7 и 12 години, три са непълнолетни.

В момента на магистралата все още има разлив на нафта и масла. Кръвната проба на шофьора е отрицателна за алкохол и наркотици, Мъжът е задържан за 24 часа, ще бъде разпитан и вероятно обвинен за инцидента.

Следователите от националното следствие вече разпитват свидетели, назначени са и автотехническа и съдебно-медицинска експертиза. Изискани са документи от Сърбия за начина, по който се придвижвали децата, тъй като са били на групово пътуване и са се връщали от Слънчев бряг към Белград. Късно снощи автобусът беше изтеглен от мястото на инцидента. Първоначалният оглед на мястото на инцидента вече е приключил и скоро започва вторият. По-голямата част от децата са с пълнолетните придружители на групата. Очаква се Дирекция "Социално подпомагане" да се погрижи за настаняване на децата, докато родителите им дойдат в у нас.

През нощта на мястото на катастрофата пристигнаха и главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, за да се запознаят с хода на разследването. "За съжаление имаме хронични проблеми както с пътищата, така и с пътната маркировка. Многократно сме казвали от прокуратурата, че имаме проблеми с водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици", заяви Гешев. Според него никой не е застрахован и българската държава е длъжник на българските граждани.

Главният прокурор каза, че е безспорен факт и огромно нарушение, че автобусът се е движил в късните часове и е щял да стигне до граница по тъмно. На въпрос дали поддържа контакти със сръбските си колеги, отговори, че е възложил да ги уведомят какво се случва и ще се чуе с главния прокурор на Сърбия. "Говорих с пътни експерти от една неправителствена организации, които са свързани с пътната безопасност, че могат да се направят много неща с минимални усилия. И проблемите са, както те се изразиха, от безхаберие, но това безхаберие струва човешки животи", посочи обвинител номер едно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във