Банкеръ Daily

Общество и политика

Две парламентарни комисии ще обсъдят промени в договора за самолетите Ф-16

Три парламентарни комисии ще заседават днес. Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с "Gemcorp" и (Джемкорп) и IP3 CORPORATION ще изслушва Пламен Тончев - председател на Държавна агенция национална сигурност. Става въпрос за изготвения доклад от агенцията за подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION (Документ с рег. № RB 202001-001-03-Д-6-2517/20 април 2022 г., с ниво на класификация „Поверително“, с дата на завеждане Деловодството на НС- 11 юли 2022 г.).Заседанието е закрито.

На отделни заседания Комисията за бюджет и финанси и Комисията по отбраната ще обсъдят промени в договора за самолетите Ф-16 относно боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и свързаните с нея поддръжка и оборудване.

С този законопроект ще се даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети Ф-16 Блок 70 от страна на Съединените щати без увеличение на финансовите задължения за българската държава, посочват в мотивите от Министерския съвет.

Припомняме, че през 2019 г. бе подписан договорът за новите изтребители. България плати накуп около 2.2 млрд. лв. за осем самолета. Първите машини се очакваще да долетят у нас  през 2023 година.

Войната в Украйна доведе до забавяне.

В началото на юли представители на "Локхийд Мартин" увериха президента Румен Радев, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите F-16.

Засега първите нови самолети се очакват през 2025 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във