Банкеръ Daily

Общество и политика

Две от COVID ваксините са ефективни срещу "Делта" варианта

Ваксините срещу COVID-19, произведени от AstraZeneca и Pfizer/BioNTech, остават широко ефективни срещу вариантите "Delta" и "Kappa" на вируса, които варианти бяха идентифицирани за първи път в Индия. Това показват резултати от проучване, публикувано в научното списание Cell, съобщава Ройтерс.

Проучването на Оксфордския университет изследва способността на антителата в кръвта на хора, които са били ваксинирани с по две дози от посочените по-горе ваксини, да неутрализират силно заразните варианти "Delta" и "Kappa". "Няма доказателства, които да предполагат, че сегашното поколение ваксини не осигуряват защита срещу B.1.617.1 и B.1.617.2", посочва изданието, позовавайки се на кодовете на двата вариантa.

Концентрацията на неутрализиращите антитела в кръвта обаче е донякъде намалена, което може да доведе до някои случаи на заразяване, предупреждават учените от Оксфорд.

През миналата седмица анализ на Английската агенция за обществено здраве (Public Health England, PHE) показа, че ваксините, произведени от Pfizer и AstraZeneca, предлагат висока защита от над 90% срещу хоспитализация от варианта на коронавируса "Delta".

"Насърчени сме да видим, че неклиничните резултати, публикувани от Оксфорд, и тези данни, заедно с неотдавнашния анализ на Public Health England, ни дават положителна индикация, че нашата ваксина може да окаже значително въздействие срещу варианта Delta", заяви изпълнителният директор на AstraZeneca Мене Пангалос.

Индийският вариант на COVID-19 доминира в глобален план, заяви в петък главният учен на Световната здравна организация.

Доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че индийският щам на коронавируса не е по-опасен, но  е по-заразен, а характеризирането на даден вариант  отнема около два месеца, коментира

"Технологичното време за обработване на тази база данни, която се получава, отнема време и то е не по-малко от месец и нещо. Нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество. Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично", обясни доц. Гломб

Facebook logo
Бъдете с нас и във