Банкеръ Daily

Общество и политика

Две кръстовища в столицата продължават да са блокирани от протестиращи

Затворени са столичните кръстовища при "Орлов мост" и "Цар Освободител" - в района на Президентството. Не се пропуска движение на автомобили през тези две места. Градският транспорт се движи с променен маршрут.

Протестните действия с настояване за оставките на правителството и на главния прокурор продължават. 

На брифинг тази сутрин директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви, че очаква сериозни проблеми при придвижването в София днес и предупреди за риск от физически сблъсъци.

„Бих желал да информирам столичани, че днес очаквам сериозни затруднения при придвижването им, тъй като в момента на "Орлов мост" малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и воденето на разговори с тях е изключително непродуктивно“, каза Хаджиев.

Той посочи, че затруднения с придвижването има и по "Цар Освободител" тъй като на площад "Независимост" също има разположени 8 палатки. 

"Надявам се на здравия разум и на протестиращите, и на останалите граждани. За нас е изключително важно всички да бъдем толерантни и отново напомням, че ние никога не изхождаме от позицията на силата. Опитваме се да водим диалог и да ги убеждаваме хората, че в крайна сметка и другите граждани имат права и трябва да се придвижват спокойно, за да стигнат до работните си места“, каза още Георги Хаджиев и допълни, че екипите на полицията работят под стрес и натоварване.

Движението на "Орлов мост" бе спряно още вчера от протестиращи. Днес те са издигнали на кръстовището плакат с надпис "Извинете за неудобството, държавата е в ремонт". За преминаване се пропускат само линейки.

Протестиращите предлагат на преминаващите пешеходци да се присъединят към тях. Някои от хората обаче са доста изнервени, че не могат да стигнат до работните си места и влизат в пререкания с демонстрантите. Други преминаващи обаче са настроени положително към протеста и поздравяват участниците в него. 

В "триъгълника на властта" към 9 часа сутринта движението продължаваше да е блокирано от десетина палатки и шатра с надпис "Оставка".

Движението по бул. „Дондуков“ не е блокирано.

Вчера се състоя най-многобройният антиправителствен протест. Бяха блокирани ключови кръстовища в София и в други градове.

За довечера от 19 до 23 часа отново е обявен протест със сборен пункт фонтана пред Президентството под наслов "Да защитим демокрацията, ден 22-ри".

Поради протестите и затвореното кръстовище при "Орлов мост" са променени маршрутите на градския транспорт - автобуси 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604 и тролейбуси 4,5,8 и 11 са отклонени.

Автобусите 9 и 75 въртят на Военна академия.

Автобусите 84, 184, 280, посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.

Автобуси 72, 76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул.“Драган Цанков“, бул.“Пейо Яворов“ и по маршрута двупосочно.

Автобусите от линия 94 въртят на ул.''Гурко'' и обратно по маршрута.

Автобуси 213 в посока Младост са отклонени по бул. Мадрид, бул.Ситняково и по бул. Цариградско шосе по маршрута си.

Тролейбуси 4, 5, 8 и 11 посока СУ „Св. Климент Охридски“ въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.

Тролейбусите от линия 5 посока „Младост“ са отклонени до Сточна гара и обратно по маршрута до надлез „Надежда“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във