Банкеръ Daily

Общество и политика

Две жалби търсят отговорност от държавата за ваксинационния провал

"Поради несправедливия ваксинационен план, приет през декември 2020 година, и поради неговото неизпълнение много хора - над 60 години или с хронични заболявания, починаха от COVID-19. Те починаха, защото бяха деприоритизирани във ваксинационния план на страната и не можеха да бъдат ваксинирани. За разлика от България, всички страни в Европейския съюз, когато съставяха своите планове, се основаха на възрастов признак и като уязвими групи включиха и хората с придружаващи заболявания. При нас тези хора бяха в четвъртата от пет приоритетни групи". 

Това поясни пред БНР Димитрина Петрова, изпълнителен директор на Българското общество по либерална демокрация и член на УС на Българския хелзинкски комитет. 

Две жалби са заведени в Софийския районен съд и в Европейския комитет за социални права (ЕКСП), които ще търсят отговорност от държавата. 

"Извършители на нарушенията на правата са предишните правителства. Но в този вид дела в обществен интерес сегашната държава ще трябва да отговори. Ако има осъдително решение, всички ще знаем за кого ще се отнася. Най-голяма отговорност носи последното правителство на Бойко Борисов", допълни Петрова. 

Част от колективната жалба пред ЕКСП е и за липсата на адекватна комуникация по отношение необходимостта от ваксинация по време на последното правителство на Бойко Борисов, но и по време на служебното правителство. България не се е справила със задължението си правилно и адекватно да информира и образова хората, особено най-уязвимите, относно важността на получаването на ваксината срещу COVID-19 като средство за защита, пише още в жалбата.

В документа се настоява ЕКСП да определи незабавни мерки на българското правителство, за да се избегнат нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във