Банкеръ Weekly

Общество и политика

Две фирми с оферта за онлайн гласуването

Едва две фирми се включиха в първия етап на процедурата по изграждането и внедряването на пилотната система за дистанционно електронно гласуване. Става дума за "Билдинг пропъртис холд" ЕООД  и "Ню ай" АД, чиито оферти бяха отворени тази седмица. Прогнозният бюджет на търга, организиран от Държавната агенция "Електронно управление" в партньорство с Централната избирателна комисия, е 33 333.33 лв. (без ДДС). Но и двете компании направиха ценови оферти под определената граница. "Билдинг пропъртис холд" е готов да се справи със задачата за 22 хил. лв., а "Ню ай" за почти три пъти по-малко - за 8 хиляди.

Иначе, както "БАНКЕРЪ" вече писа, от победителя ще се изисква да направи предварителен анализ на практиките в държави като Естония, Норвегия, Франция, където вече се гласува по интернет. В него трябва да бъде включена оценка на силните и слабите страни на техните системи. Както и препоръки към ЦИК за сигурността на софтуера и идентифицирането на гласоподавателите. Необходимо е въпросният анализ да е готов до 15 октомври и да е съпътстван от мерки срещу корупционни и недемократични схеми, например купуването на гласове, принуда, семеен вот и др. След това ще бъдат проведени три публични симулации на електронен вот, при който ще се гласува за измислени партии, коалиции и кандидати. Първата симулация вероятно ще е през ноември.

Колкото до "Ню Ай", тя е собственост на Джон Майкъл Еърст и "Лейтън проджект мениджмънт лимитед", базирана в Лондон. Компанията впечатлява предимно със своя клиентски списък, в който присъстват редица български общини, Министерският съвет и Световната банка. В Търговския регистър е записано, че тя се занимава с консултантски услуги в областта на мениджмънта и маркетинга, финансите, счетоводството и данъците. Както и с обучение в тези сфери, подбор на персонал, преводаческа дейност, разработване и направа на софтуер, консултации и услуги в областта на софтуера, та чак до проектантска дейност, вътрешна и външна търговия, производство, строителство, транспорт и туризъм.

Никак не е случайна и "Билдинг пропъртис холд", спечелила обществената поръчка за направата на сайта за Българското председателство на Съвета на ЕС. Неин управител и собственик е Веселин Тодоров, шеф на "Сиела". Още през 2014-а тази фирма спечели поръчка за провеждане на експерименталния машинен вот на стойност 172.8 хил. лева. Освен това "Сиела Норма" ще разработи и системата за управление на събитията, акредитация и регистрация на делегациите за предстоящото председателство.

Тодоров е известен и в политическите среди. Той е един от учредителите на партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите". Бил е член на Националния съвет на формацията от юли 2012-а до септември 2013 година. През 2011-а е в инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Кунева за президент. Две години по-късно водеше листата на ДБГ в Габрово на предсрочните парламентарни избори.

След като фирмата победител приключи своята работа, ще започне изграждането и внедряването на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Предвидено е провеждането на експеримтален вот в един изборен район по време на реални избори (включително и частични). Както е записано в Изборния кодекс, това трябва да се случи до 31 декември 2018-а.

Цялата дейност ще струва 1 355 800 лв. и ако експерименталното дистанционно електронно гласуване мине успешно, на вота за евродепутати през 2019-а избирателите вече ще може да гласуват и по интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във