Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДВАТА ЛЕВИ ЛАГЕРА ЩЕ ДЕЛЯТ ВЪНШНАТА ПОДКРЕПА

След конгреса на Европейската народна партия в София в началото на април тази година, на който СДС получи здраво рамо, сега международна подкрепа за изборите потърсиха и левите лидери. На 7 и 8 май те бяха гости на V конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Берлин. На форума присъстваха ръководителите на Новата левица Георги Първанов, Николай Камов, Кръстьо Петков, Петър Агов, както и секретарят по международната политика на БСП Сергей Станишев и представителят на българските леви в бюрото на ПЕС Филип Боков. Отделно от групата на конгреса присъства и шефът на Евролевицата Александър Томов.
Преди заминаването си Николай Камов от ПД Социалдемократи отново заяви, че на срещите си в Берлин българските политици ще поставят въпроса Новата левица да получи статут на наблюдател в организацията на европейските социалисти и социалдемократи. Запознати с принципите на ПЕС експерти обаче подчертават, че, според правилника на европейската партия, за нейни членове се приемат само формации от страните, влизащи в Европейския съюз. С други думи, левите у нас засега нямат реални шансове ПЕС да откликне на молбата им. Освен това те са изправени и пред друг проблем - задълбочаващото се разделение на Нова левица и Евролевица.
По време на конгреса в Берлин Първанов, Камов, Петков и Петър Агов успяха да разговарят с новоизбрания председател на ПЕС и външен министър на Великобритания Робин Кук. Те се срещнаха и с шведския министър-председател и председател на социалдемократическата партия в страната Йохан Першон, с лидера на югославския социалдемократически съюз и министър-председател на републиката Зоран Джинджич, с шефове на други социалдемократически организации и на Социнтерна.
Подобни разговори проведе и ръководителят на БЕЛ Александър Томов. От централата на неговата партия, чиито представители формираха втората българска делегация за конгреса, подчертават, че европейските социалисти са дали подкрепата си за българските леви за изборите у нас. На практика обаче не е ясно коя от двете коалиции - Евролевица - обединени социалдемократи или Новата левица, са подкрепили европейските партньори. В БЕЛ тълкуват позицията на ПЕС като подкрепа за двете писти в българското ляво пространство - социалдемократическата и социалистическата. Още след провала на Солунската четворка евролевите предлагали да се осъществи това разделение, твърдят хора на Томов.
Спорно е дали формираната Нова левица обединява основните леви организации, но е факт, че на практика Томов остана извън рамките на обединителния процес. В тази ситуация единственото, което му остава, е да разработва тезата, че БСП още далеч не е приела изцяло социалдемократическата идеология, докато БЕЛ е единственият й носител. Всъщност заявената подкрепа на ПЕС и за двете коалиции за пореден път доказва, че европейските социалисти не застават зад нито една от двете писти, докато не бъде окончателно решен спорът между тях. А перспективата това да стане скоро съвсем не е оптимистична - нито до изборите, нито след тях има реални предпоставки за постигането на разбирателство между БЕЛ и Новата левица.
Проблемът за БЕЛ е, че няма голяма вероятност да влезе в следващия парламент, и от това ще пострадат сериозно и бездруго разклатените й позициите в българския политически живот.
Шансът за Новата левица да получи признание от европейските леви е участието й във властта след парламентарните избори. Но колкото повече наближава вотът, толкова по-нереалистична изглежда подобна възможност.
На 18 и 19 май в София БСП, ПД Социалдемократи, ОБТ, партията на Петър Агов и БЕЛ ще проведат кръгла маса по проблемите на сигурността в Югоизточна Европа. Темата безспорно е актуална, като се има предвид кризата в Македония. За участие са поканени всички социалистически и социалдемократически партии от Балканския регион, включително и социалдемократическият съюз на Бранко Цървенковски. Основният инициатор на форума е ПЕС. Европейските социалисти ще поемат и разходите по провеждането му, довериха източници от партийните централи. Може да се прогнозира, че партийните шефове отново ще се надпреварват да обясняват колко много ги подкрепят европейските им партньори. ПЕС обаче ще бъде представена на ниво заместник-председател - очаква се да присъства заместник-шефът й Ян Маринус Виерсма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във