Банкеръ Daily

Общество и политика

Двама уволнение от НСО и четирима наказани за случката с Христо Иванов в "Росенец"

Шестима служители на Националната служба за охрана са санкционирани дисциплинарно, заради констатирани пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли 2020 г. в района на парк „Росенец“, област Бургас. Това съобщиха от НСО. Тогава лидерът на "Да, България" Христо Иванов заедно с група активисти акостира на брега с лодка, но не бе допуснат от гардовете на службата да слезе на брега, а беше избутан обратно в морето заедно със спътниците му. Освен това едни от държавните гардове захвърли настрани българското знаме, което дошлите искаха да забият на брега.

Служебната проверка на действията на служителите бе разпоредена със заповед на началника на НСО от 9 юли 2020 г. и бе извършена и приключена в разпоредения едномесечен срок.

За допуснати дисциплинарни нарушения, включително и поведение, което уронва престижа на службата, с дисциплинарно наказание „уволнение“ са наказани двама служители на НСО.

Двама служители на ръководни длъжности са наказани с дисциплинарно наказание „предупреждение за понижаване в звание“.

А други двама на по-ниски длъжности са наказани с дисциплинарно наказание „мъмрене“ за нарушение на изискванията на чл. 28 от Закона за НСО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във