Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДВАМА СЕ КАРАТ, ТРЕТИ ПЕЧЕЛИ

Вече две седмици изпълнителната и съдебната власт не отпускат хвата си и удължават рундовете. И въпреки че изглежда невъзможно да се намери съществена връзка между борбата и Шекспир, конкретната ситуация потвърждава, че на Балканите са възможни неща, които другаде са абсурдни. Очевидно има нещо гнило, когато в една държава се борят помежду си две от властите, а от крайния резултат зависи дали правораздавателната система ще я бъде, или не (поне в този й вид).


Търканията започнаха с предлаганите изменения в Закона за съдебната власт и здраво зациклиха около предложението законът да регламентира разформироването на Националната следствена служба (НСлС) и Главната прокуратура, като се запази статутът на главния прокурор. Това е становището, изразено от работна група от сини депутати, представители на правното министерство и висши магистрати, която разработи поправките. Те смятат, че доколкото двете правоохранителни инстанции не са предвидени в конституцията, те не могат да съществуват в сегашния си вид. Според тяхното гледище прокурорите трябва да преминат в структурите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, на апелативните, окръжните и районните съдилища. Предвижда се регионалните следствени служби също да бъдат към съдилищата, в които ще се разглеждат само наказателни дела. Юристите, инициатори на тези евентуални промени, се мотивират с необходимостта от преоценка на цялата съдебна система, като се определи мястото на отделните й звена в съответствие с конституцията.


Премиерът Иван Костов и председателят на Народното събрание Йордан Соколов са се запознали с направените предложения на заседание на ПГ на СДС на 24 март. Двамата държавни мъже са приветствали идеята. Костов обявява от името на Министерския съвет, че от поправките в Закона за съдебната власт отпадат текстовете за мандатност на шефа на НСлС и за намесата на изпълнителната власт при разпределянето на бюджета на съдебната.


След като медиите разпространиха тази новина, събитията се развиха по следния начин:


Понеделник, 30 март


Директорът на НСлС Бойко Рашков и заместникът му Румен Георгиев се срещат по тяхно искане с председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова. Двамата следователи желаят лично да се запознаят с мотивите на лансираните в пресата предложения: дали те имат политически характер, или някой има интерес да бъде премахнато следствието. Следовател N1 изразява безпокойството на колегите си, които имат дългогодишен юридически стаж, че са застрашени да се върнат в начална позиция в районните и окръжните следствени служби. Фактът, че една институция не е упомената в конституцията не е аргумент да се приеме, че тя няма право на съществуване в структурата на държавните органи, твърди Рашков. По време на разговора се решава дебатите да продължат, защото засягат твърде сложен въпрос, по който плюс това не е внесла проект нито една парламентарна група. Директорът на НСлС смята, че ако наистина се стигне до подобна промяна, съдебната система ще пострада от липсата на една толкова важна институция, която разследва особено тежките престъпления. Рашков отхвърля предположенията, че разформироването на НСлС е породено от намиращия се в нея огромен информационен фонд, но подчертава, че държавата ще бъде ощетена, ако няма кой да разследва сложните от фактическа и правна страна дела. Според следовател N1 няма никакви пречки - нито конституционни, нито от гледна точка на Закона за съдебната власт - структурата на следствените органи да си остане същата.


Екатерина Михайлова заявява, че срещите по този повод ще продължат, внасянето на закона за обсъждане на първо четене в пленарната зала вероятно ще бъде забавено, за да се обмислят спокойно предложенията.


Вторник, 31 март


И Народен съюз изслушва аргументите и притесненията на Бойко Рашков и подчинените му.


Премиерът Иван Костов заявява, че по-голямо срутване в съдебната система от сегашното не е имало никога. Мнозинството предлага тези промени именно защото построена по този начин, съдебната система у нас функционира зле. Министър-председателят пита защо няма резултат по заведените икономически дела, защо разкритите наркомрежи не са изведени като дела и не са приключени и кой е получил наказанието си, защото е ограбил банка? Според Костов има нужда от реформа в съдебната власт, а не се цели удар върху отделни личности в нея.


Нарочна пресконференция дава Съюзът на съдиите в България. Магистратите обявяват, че не търсят конфронтация с никого, но желаят компетентно и разумно решение на професионалните си проблеми. Според членовете на съюза всичко, което е направено или се прави в момента, не предлага нужните разрешения. Съдиите предлагат вместо да се умува върху устройството на следствието и прокуратурата, да се изработи концепция за нов Наказателен кодекс и едва тогава ще стане ясно кой какви права да има и каква шапка да му се сложи.


Сряда, 1 април


Висшият съдебен съвет (ВСС) заседава шест часа. Паралелно с избора на магистрати за апелативните структури ВСС отправя покана за среща към Иван Костов, на която да се обсъдят разногласията между съдебната и изпълнителната власт през последните няколко дни. Повод за това искане на ВСС са изявленията на премиера, в които той упреква съдебната власт, че не работи ефективно. Главният прокурор Иван Татарчев е лаконичен: Иван Костов не е оригинален в нападките си срещу нас, преди него това правеше Жан Виденов.


Всяко чудо за три дни


Дискусиите още не са стихнали и вероятно скоро няма да приключат. Оглеждайки трезво целия този спор, игнорирайки личните пристрастия и заинтересованост, юристите в мнозинството си са на едно мнение. Като че ли повечето прависти са склонни да критикуват прокуратурата, която де факто правораздава, без това да е част от правомощията й, като си позволява непрекъснато да връща и отменя приключени от следователите дела. Дали следствието ще съществува в този му вид и с това име, всъщност не е от особено значение. Важно е усъвършенстването на подготвителната работа, ефективността при събирането на доказателствата, обобщаването им и придвижването на делата към съда. Единодушни са и че съдебната система ще заработи в синхрон едва когато законите не се прекрояват всеки месец, когато спре надпреварата и взаимните прехвърляния на отговорност между правораздавателните институции и когато... правоохранителите преследват само престъпниците. Защото криминалният контингент знае много добре как да използва напрежението между властите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във