Банкеръ Daily

Теодора Генчовска:

Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата

Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата. Това обяви пред медиите външният министър Теодора Генчовска. 

„Трябва да напуснат България до 48 часа. Знаем имената им. Ще излезе официално съобщение на сайта“, допълни тя, като посочи, че не си спомня как се казват, тъй като тъкмо се връща от границата.

„Нямам информация и подробности какъв е бил шпионажът. Имам писмо от ДАНС и главния прокурор. Сега се връщам от границата. Няма конкретни доказателства какъв тип шпионаж или действия са развивали. Там се посочва, че работят против интересите на страната ни“, посочи още Генчовска.

По-рано правителственият говорител Лена Бориславова съобщи, че руският посланик (Елеонора Митрофанова, бел. ред.) е бил поканен да се яви в МВнР. Според Бориславова обаче тя е отказала и ще изпрати свой заместник. 

Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската Федерация. Това съобщиха по-рано днес от държавното обвинение на своята Фейсбук страница.

Образувано досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна. Той е генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейския съюз и НАТО

За координация и предаване на информацията е използван руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София. Двамата са прикривали неправомерната си дейност с конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Прокуратурата провежда претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин. Изпратено е уведомително писмо чрез главния прокурор Иван Гешев до министъра на външните работи Теодора Генчовска за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.

От прокуратурата припомнят, че това е второто образувано досъдебно производство в прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание. 

По непотвърдена информация от Министерство на отбраната бригаден генерал Валентин Цанков е запоздреният висш български офицер, който е изнасял тайни на НАТО и ЕС в полза на Русия.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че български офицер от резерва е продавал класифицирана информация на руски съветник в руското посолство.

Той е предавал информация от 2016 г. насам. 

За случая е уведомено и МВнР, което да предприеме съответните действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във