Параграф22 Daily

Общество и политика

Двама полицаи загинаха, преследвайки бус с нелегални мигранти

Двама полицаи загинаха в Бургас по време на акция, при която целта е била да се спре автобус с нелегални мигранти.

Шофьорът на буса съвсем умишлено се е врязъл в полицейската кола на кръговото кръстовище "Трапезица", размазвайки я в павилион и химическа тоалетна.

Имената на загиналите са Йордан Илиев и старши комисар Атанас Градев от Първо районно полицейско управление в Бургас. Единият от тях е роден през 1991 г., другият - през 1979 година. Загинали са на място.

Близки на Йордан Илиев споделиха, че днес той не е трябвало да бъде на работа, но е взел дежурство на свой колега, тъй като в друго отделение на полицейското управление не достигал личният състав. Само за последните три месеца Йордан Илиев е бил награждаван няколко пъти за проявен героизъм и е бил преместен да работи в криминалния отдел.

По непотвърдени данни номерът на автобуса е краден и е от Нидерландия. Двама от каналджиите, единият от които е карал, са бежанци с хуманитарен статут, регистрирани в центъра в Харманли.

Мигрантите са сирийци - 47 души и са били скрити в багажното отделение. Сред тях има жени и деца, никой от тях не е пострадал.

Катастрофата е станала малко преди 05.00 ч. тази сутрин, след като автобусът не е спрял последователно на два контролно-пропускателни пункта на "Гранична полиция", обясни заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.

"Има две неподчинения преди тежкия инцидент" - подчерта Станев.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че държавата ще предприеме особено сериозни мерки срещу каналджиите и нелегалните мигранти. Ще бъде засилена не само охраната по границата, но и превенцията. Демерджиев поиска оставката на заместник-директора на "Гранична полиция" Деян Моллов, който трябвало специално да отговаря за мигрантския натиск.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във