Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДВАМА НАДДАВАТ ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ БЕЛИ ВИНА

Конкурентите в наддаването за 25 процента от капитала на Лозаро-винарския комплекс Винпром - Търговище, са работническо-мениджърското дружество и холдинг Кооп-юг (бившият Кооперативен фонд), научи в.БАНКЕРЪ.


Дяловото участие на Кооп-юг във винарския комплекс сега е 27%, Българо-холандският фонд (днес Българска холдингова компания) държи 18%, 8 на сто се падат на местния фонд Мизия, 13% са на работниците.


Освен 25-те процента, чийто собственик ще бъде определен най-рано в края на тази седмица, останалите близо 8% от Винпром - Търговище, ще се поделят между работниците на преференциални цени, а 1.5 на сто ще отидат за обезщетяване на бивши собственици.


Дълготрайните материални активи на винзавода са около 4.8 млрд. лева. За разлика от забатачените сходни предприятия, в Търговище все още се крепят на повърхността, въпреки че две трети от произведените през миналата година обикновени вина застояват в скадовете им. В предприятието работят 395 човека и досега не е имало съкращения. То се е специализирало в белите вина - шардоне, совиньон блан, мускат, траминер; произвежда марковото вино Магарешко мляко, пенливите шампански вина Албена, Искра и червените от вида на каберне и мерло.


Основните партньори на Винпром - Търговище, осигурява Домен Бойар: Англия, Белгия, Холандия, САЩ и Канада. Чрез руска фирма винзаводът изнася един милион бутилки шампанско за Виетнам, а за Полша - вермут, бели и червени вина.


Ориентация към червените вина и завишената с 40% спрямо миналата година изкупна цена на винените сортове ще ударят вътрешния пазар и износа, смята изпълнителният директор на търговишкия лозаро-винарски комплекс инж. Петко Матеев. Предприятието е имало проблеми с изкупуването на суровината, а и сегашният спад на долара се отразява неблагоприятно върху печалбата. С изключение на Българо-холандския фонд останалите акционери никога не били помагали за отпускането на кредити за закупуване на грозде, макар че зад тях стоят банки - се оплака инж. Матеев.


Според Сдружението на производителите и търговците на вина тази есен във винарските изби ще влязат около 200 хил. т грозде, или със 100 хил. т по-малко от 1997 година.


Изпълнителният директор на холдинг Кооп-Юг Бисер Петков заяви, че ако придобият още 25% от Винпром - Търговище, ще изпълнят програма за развитие на лозарството в района чрез финансово подпомагане на производителите. Същевременно г-н Петков отрече от Търговище официално да са искали помощ за изкупуване на гроздето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във