Банкеръ Daily

Общество и политика

Двама министри търсят инвестиции за Музея за съвременно изкуство

Министър Кирил Петков и министър Велислав Минеков.

Министрите на културата проф. Велислав Минеков и на икономиката Кирил Петков са посетили днес (23 юли) Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Двамата са обсъдили възможностите за потенциално меценатство и инвестиции в арт пространството.

Сред идеите, около които двамата министри са се обединили, е едната част от музея да стане своеобразен хъб за млади художници и културно предприемачество, където те да правят авторски изложби и да имат възможност да продават творбите си. Другата част ще бъде  оживено средище за млади таланти, където те да могат да се събират и обменят идеи, да се обучават, да дискутират и творят.

Министър Минеков е заявил, че ще направи всичко възможно Министерството на културата да отпусне стипендии чрез Национален фонд „Култура“ за подпомагане на млади артисти. От своя страна икономическият министър Кирил Петков е обещал, че ще осигури нужните средства за довършването на сградата на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и за превръщането й в модерен и притегателен център, който да генерира бизнес от културата.

Причината министърът на икономиката Кирил Петков да трябва да се заеме със Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, може да се обясни с кратка предистория: През 2015 г. е бил подписан договор за завършване на втория етап от ремонта по сградата, който някога е бил бивш военен обект. За целта са били предвидени средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ФМ на ЕИП/ 2009-2014, като те са били за завършване на втория и мансардния етаж на сградата, както и за изграждане на депо, съобразено с всички съвременни музейни изисквания, както и отделна сграда за временни експозиции. Но този втори етап от ремонта е останал нереализиран.

За да не се остане с впечатление, че в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, не се случва нищо, трябва да се отчете, че на първия етаж от 2011 г. постоянно се организират изложби. В периода 2015 г. и 2016 г. в Музея започват да се развиват и нови проекти като „Автобиография”, който има за цел да представи онези автори и произведения, променили изкуството ни в периода от 90-е години на ХХ век до първите 15 години на XXI век. Развива се и програма “Театър в музея”, която има за цел да подкрепи поставянето на театрални спектакли в залите на музея. Отваря врати и работилница - ателие „Интерактивни съвременни техники и интердисциплинарни подходи”, за което първоначалната идея е да е насочено към  ученици, включително към такива със специални образователни потребности или в социално неравностойно положение.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във