Банкеръ Daily

Общество и политика

Двама министри проведоха среща с посланика на САЩ

Министърът на външните работи Светлан Стоев и министърът на икономиката Кирил Петков обсъдиха с посланика на САЩ Херо Мустафа актуални теми от споделения дневен ред на Стратегическия диалог България‑САЩ, както и българското председателство на Инициативата "Три морета".

Стоев подчерта приемствеността във външната политика на служебното правителство, както и желанието на българската страна за по‑нататъшното задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ както в двустранен план, така и в контекста на трансатлантическите отношения.

Той постави акцент върху ключови за България приоритети в отношенията със САЩ, в това число присъединяването на България към програмата за безвизови пътувания Visa Waiver Program, започването на преговори за двустранна спогодба за социална сигурност, подкрепа за присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В светлината на българското домакинство на Инициативата "Три морета" през 2021 г. и предстоящата среща на върха в София министърът на икономиката Кирил Петков изрази желанието на българската страна за по‑тесни контакти с бизнес‑партньори не само от Централна и Източна Европа, но и от САЩ.

С учредяването на Стратегическия диалог България‑САЩ, чиято първа сесия бе на 8 януари 2020 г., двустранното сътрудничество бе издигнато на качествено ново равнище, както в двустранен план, така и по линия на многостранното сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във