Банкеръ Daily

Общество и политика

Двама министри на място в Карловско ще проверят за незаконна сеч

"На място и на терен - съвместно с министъра на земеделието Явор Гечев ще дадем отговор на всички въпроси, свързани с това дали има човешки фактор за причиняване на бедствието в Карловско, дали е извършена незаконна сеч в горите."

Това обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Министерския съвет, на което по покана на министър-председателя Гълъб Донев кабинетът бе запознат с конкретни данни за случилото се в Карловско. На срещата бяха областният управител на Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово - Емил Кабаиванов, кметът на Калояново - Виктория Михайлова и кметът на община Марица - Димитър Иванов.

„На място ще има и представители и на полицията, и на прокуратурата. Каним представители и на медиите, и на местното население, за да се извърши проверка на място“ – подчерта вътрешният министър.

Кметовете на засегнатите общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента – съгласно Закона за управление на отпадъците, е 95 лева на тон, обяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Областният управител Ангел Стоев обясни, че в община Карлово има пет села без водоподаване, както и три села с частично електрозахранване. До края на деня в едно от селата вече ще има вода, а в другите ще продължи да се работи. Ще бъдат сложени и временни водопроводи, като поетапно ще се пристъпи към възстановяване на нормалното водоподаване.

"С временните водопроводи ще се работи в продължение на 10-15 дни, докато решим проблема окончателно" - категоричен бе Стоев.

Той поясни, че по основните улици електрозахранването е по-увредено, защото там има срутени стълбове и се работи по изграждането на нови.

"По-големият проблем са хората, които трябва да бъдат настанени временно в жилища – има седем къщи, които са напълно разрушени, около 60 са необитаеми и 84 са частично увредени, но на практика и в тях не е възможно да се живее. Имаме уверението от Министерството на отбраната, че те ще ни предоставят контейнери, които са абсолютно годни за живот – дори в есенно-зимния период. Ние ще говорим с всеки нуждаещ се по отделно дали има нужда от такова жилище и всеки, който заяви желание, ще получи подобно жилище – при съвсем цивилизовани условия за живот" - обясни пловдивският областен управител.

Той благодари на Министерския съвет и на председателя на междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, защото имат пълната готовност да предоставят както финансови средства, така и строителни материали, за да може засегнатите жилища в кратък срок да бъдат възстановени.

Благодарности бяха отправени и към земеделския министър Явор Гечев, който обяви, че от министерството му ще направят всичко възможно, за да включат засегнатите общини от Карловска област в обхвата на Програмата за развитие на земеделските райони. Гечев уточни, че по отношение на общините Марица и Калояново няма никакъв проблем да получат подкрепа въпросната програма, но за другите засегнати места ще трябва заедно с министър Шишков да поискат изрично разрешение от Европейската комисия.

Гечев обяви и че всички пострадали земеделски производители могат да подават заявления за минаване на комисии, които максимално бързо ще обработват документите им и ще ги обезщетят за загубените земеделски земи и посеви.

Земеделският министър успокои местното население, притеснило се заради обвиненията в извършване на незаконна сеч. Той поясни, че всичката дървесина, която се събира в населените места, е само и единствено за хората, които са в тези населени места и е на пряко подчинение на съответните кметове.

"Никой няма да санкционира никого от хората, които си прибират дървесината от техните си дворове" - категоричен бе земеделският министър. От друга страна той поясни, че вече е събрана документация за района и ще се извърши проверка на разрешителните за извършване на сечища десет години назад, като те ще бъдат съпоставени с картографиите.

Регионалният министър арх. Шишков отбеляза, че едни от най-големите поражения са нанесени на инфраструктурата, която е общинска собственост, но въпреки този факт - това не не означава, че държавата няма да вземе никакви мерки за възстановяване на щетите.

Той обясни, че в момента на терен от ВиК работят много активно, тъй като намерението е първо да бъде възстановено водоснабдяването, после електричеството, а накрая - улиците. След пускането на тока ще бъдат описани щетите на самата водопроводна мрежа, добави още регионалният министър.

По отношение на възстановяването на инфраструктурата, арх. Шишков призна, че е говорил с кмета на Карлово – Емил Кабаиванов, като той ще трябва да изготви списък със седемте съборени моста. Той ще трябва да ги изброи в такава последователност, че работата по тяхното възстановяване да започне възможно най-бързо.

"Със сигурност държавата ще помогне – не само финансово, но и с интелектуален потенциал - с кадри, както иска и кметът на Карлово, за да може мостовете да бъдат възстановени по най-бързия начин" - даде дума арх. Шишков.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви и че на 15-и септември от 14.00 часа ще се проведе заседание на Комисията по бедствията и аварии, на която той е председател. Задачата на Комисията ще е да разгледа исканията на граждани от Калояново, Марица и Карлово, за да може своевременно да им се отговори и работата по тях да започне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във