Банкеръ Daily

Общество и политика

Двама членове на ВСС подадоха оставки

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки като членове на Висшия съдебен съвет, след което разпространиха до медиите обръщение, в което посочиха, че предприемат тази стъпка с чувство на удовлетвореност, че са отворили реално дебата за съдебната система.

"От самото начало на този състав на Съдийската колегия на ВСС поставихме на масата редица проблеми, на които очаквахме да дадем рационални решения, но до такива честно не стигахме. С ясното съзнание, че съществена промяна в системата, от каквато се нуждаем след Закона за съдебната власт от 2016 г., би могла да бъде извършена само чрез законодателни изменения и политическа воля, положихме всички усилия да бъдем чути", пише още в обръщението.

"Силно ни се иска, след утихване на политическите страсти, дебатът за промени да не спира и считаме, че оттук нататък като съдии ще бъдем по-полезни за системата. Надяваме се, че внесохме достатъчно "шум" вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред. Надяваме се, че всички разумни предложения за справяне с проблемите на съдилищата и в правосъдието ще намерят място при решаването на политическата задача за съдебната реформа. Като членове на ВСС не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността и ефикасността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората", допълват те.

В заключение Димитрова и Шекерджиев пишат, че ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата, са техните оставки, то тогава ги подават с чувство на задоволство, но и на загриженост.

Димитрова и Шекерджиев са избрани пряко от съдиите в страната. Двамата са координатори на проекта за реформа на съдебната карта, който беше подложен на сериозна критика от юристи, неправителствени организации, местни общности, от служебния правосъден министър и от представители на политически партии. По-рано в петък стана ясно, че еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс предлага новата съдебна карта на България да бъде изготвена в сътрудничество с Венецианската комисия,

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във