Банкеръ Daily

Общество и политика

Два са вариантите за затягане на мерките от понеделник

Ангел Кунчев

Два са възможните варианти, които се предлагат в плана на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев, които да ограничат разпространението на коронавируса. Единият е зеленият сертификат да се възприеме като вход за посещение на обществени и културни мероприятия, а другият е частично затваряне. Решението на Министерството на здравеопазването ще стане ясно най-рано в понеделник. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от БНР. 

И двата варианта вече са изпратени до представители на бизнеса и браншовите организации, за да се вземе предвид и тяхното мнение. В понеделник ще заседава Съветът по епидемиология към Здравното министерство. Тогава най-рано ще стане ясно на кой вариант се спира министерството и от кога точно влиза в сила. Поръчани са 1 млн. антигенни теста, в случай че бъде предпочетен вариантът със зелените сертификати, обяви министър Стойчо Кацаров.

Тестването ще се извършва само от сертифицирани лаборатории. Само те имат право да издават сертификати. Цената на манипулацията, която ще се плаща от хората, все още не е определена. Засега ще е според ценоразписа на лабораториите.

От вчера в социалните мрежи се появиха клипове на заведения в столицата, пред входовете на които се тестват посетители. Министър Кацаров заяви, че тези тестове ще бъдат платени от държавата само ако са взети от сертифицирана лаборатория. Ваксинирането срещу Covid засега остава по желание.

От утре се увеличава броят на леглата в столичните болници за лечение на пациенти с COVID-19, съобразно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 - 4-то ниво. Това се посочва в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция, публикувана на интернет страницата на институцията.

В София общият брой на леглата за лечение на заразени с коронавирусна инфекция, предвиден за 4-то ниво на заболеваемост, е 1682, като 286 от тях са за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение.

От общия брой предвидени легла за лечение на деца /педиатрични легла/ са предвидени 2 в болница "Пирогов", 10 - в Специализираната болница за активно лечение по паразитни и инфекциозни болести "Проф.Иван Киров", 1 - в болница "Токуда", 4 - в болница "Лозенец", 8 - в болница "Здравето - 2012", 3 - в Специализирана болница за активно лечение по детски болести "Проф.Иван Митев".
Две неонатологични легла - за лечение на бебета, заразени с инфекцията, са предвидени в болница "Лозенец", 2 - в Първа АГ-болница "Св.София", 3 - в Специализирана болница за активно лечение по детски болести "Проф.Иван Митев".

Facebook logo
Бъдете с нас и във