Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДВА КОНГРЕСА, ЕДНА ЦЕЛ: КЕЛЕПИР

Откакто на тоя свят го няма Александър Стамболийски, оттогава земеделците в България говорят за своето обединение, но на практика правят точно обратното. Тези дни станахме свидетели на поредното разцепление в техните редици, което бе вече неизбежно след многократните опити на хората около организационния секретар Борислав Китов да свалят Анастасия Мозер от лидерския й пост в БЗНС-НС. Земеделският развод, настъпил де факто още преди около три месеца, макар и само в управителния съвет на партията, сега вече бe оформен официално с провеждането на два алтернативни извънредни конгреса.

На 18 май в зала 3 на НДК се събраха противниците на Мозер. И след като не измислиха друг начин за легитимната смяна на лидерката в нейно отсъствие, те просто промениха името на ръководния партиен пост. Съгласно корекцията на партийния устав вече не главен секретар, а председател ще стои начело на земеделците. И за да е сигурно, че няма да има никакви изненади, бе взето решение той да може да бъде избиран от управителен съвет, а не от редовен партиен конгрес. Новият лидер Стефан Личев бе излъчен именно по този начин.
На 21 май в залата на националната опера бе свикан още един извънреден конгрес на БЗНС-НС, на който пък се стигна до изключването на всичките 18 членове на управителния съвет на организацията, които три дни по-рано избраха Стефан Личев за председател на земеделския съюз. Сред изключените освен него са и избраните за негови заместници Борислав Китов и Евгени Живков, а също Димитър Чукарски, избран на 18 май за главен секретар на партията, Снежана Коларова, Татяна Цонкова и др.
Решението за провеждане на извънредния конгрес на противниците на Анастасия Мозер в партията бе взето на заседание на управителния съвет (УС), състояло се във Велико Търново на 18 март. Още тогава възникна спор за неговата легитимност, защото съгласно партийния устав за това е необходимо присъствието на 2/3 от общо 94-те членове на УС. Мнозинство, което едва ли е било осигурено, тъй като на същата дата в София се събраха и привържениците на Мозер в УС на партията - общо 36 души. За всеки, който може да смята, бе ясно, че едната от двете страни тогава не казваше истината за точния брой на участвалите в тези заседания. Защото, ако твърдението на хората на действащия главен секретар бе вярно, просто няма как във Велико Търново да е бил събран необходимият кворум. А в такъв случай излиза, че не е законно решението за насрочване на извънреден конгрес, който първоначално бе определен да бъде на 27-28 май, а впоследствие незнайно как датата на неговото провеждане бе променена на 18 май, когато бе делничен ден.
Разбира се, основания за съмнения в легитимността и на решението за провеждане на втория извънреден конгрес - на 21 май - също съществуват. Затова единствено съдът е компетентен да присъди кой от двата конгреса е бил свикан законно. Любопитно е обаче, че и двата преименуваха партията от БЗНС-НС на Земеделски народен съюз, изпълнявайки решение, взето на 35-я извънреден конгрес, състоял се на 3 декември 2005 година. Също така и на двата форума се говори твърде много за бъдещото обединение на всички земеделски сили в страната, които в момента са разпръснати в близо двадесетина организации. Но най-големи естествено са напъните за сливане с хората на Георги Пинчев, който в момента е законният притежател на абревиатурата БЗНС. Само че г-н Пинчев не уважи с присъствието си нито един от извънредните конгреси на БЗНС-НС.
Особено разочарована бе Анастасия Мозер, която преди това твърдеше, че е получила неговото лично обещание. Възможно е да е размислил в последния момент, допуска тя, след като е разбрал, че на форума ще присъства и Любен Божилов, председател на БЗНС Никола Петков. Всеизвестно е, че двамата не са в добри отношения. В такъв случай не е ясно как при наличието на такава непоносимост между отделните лидери на многобройните земеделски крилца и перца може да се очаква каквото и да било обединение в скоро време. Впрочем не са ли именно боричканията за доминиране в дясното политическо пространство причината да се провалят засега усилията за намиране на общоприемлива дясна кандидатура за президент. Само че, ако за разбирателството по този въпрос пречи (не)заиграването с ГЕРБ на Бойко Борисов, то пробен камък за земеделското обединение е отношението към БСП и кроежите за съвместно участие с нея във властта.
Главният секретар на БЗНС-НС Анастасия Мозер е заявявала неведнъж: Аз съм пречката на техните домогвания до властта. Според нея противниците й се опитват да я свалят от лидерския пост, за да могат да поемат курс на съглашателство с БСП, което да им осигури участие в управлението на държавата при евентуалното реформиране на сегашната трипартийна коалиция. Много усилено се говореше, че след излизането на мониторинговия доклад на Европейската комисия ще има корекции в кабинета и те най-вероятно ще бъдат точно в земеделското министерство. Това донякъде обяснява защо противниците на Мозер нямаха търпение да изчакат редовния конгрес, който трябваше да бъде чак през ноември, и избързаха да сменят неотстъпчивия си лидер още на 18 май.
Според Венцислав Върбанов, народен представител от БЗНС-НС, не става дума за някакви идейни противоречия, а за прекалените лични амбиции на някои хора от организацията, които сега отмъщават на Мозер заради това, че ги е прецакала да не станат депутати. Бившият земеделски министър е особено разтревожен от това, че случващото се в земеделските редици е довело не само до отлив на членска маса, но и до сериозен спад на доверието в коалицията Български народен съюз. Преди да започнат процесите в БЗНС-НС имахме над 5% политическо влияние, а сега имаме под 1 процент, твърди той.
А губещи в крайна сметка са онези хора, които продължават наивно да вярват в земеделската идея - всъщност отдавна компрометирана от жадни за власт лидери. Затова колкото и да се опитват сега тези лидери да убеждават обществото, че правят всичко възможно за единението на земеделското движение, едва ли някой приема, че става дума за нещо повече от грозна междуособна война - дискредитираща и безсмислена. Тя е първопричината все така никой да не вярва, че е възможно някога създаването на една модерна и обединена партия, наричаща себе си Български земеделски народен съюз.

Ден след конгреса на привържениците на Мозер неколцина от хората на Стефан Личев, предвождани лично от него и от бившия шеф на столичното дружество Озеленяване Любомир Ников, са нахлули с взлом в канцеларията на столичната организация на БЗНС-НС, намираща се на площад Славейков. Охраната на сградата е повикала полицаи. Стефан Личев е представил документ, според който бившият председател на столичната земеделска организация Снежана Коларова е подписала договора за наем на помещенията. Блюстителите на реда решили, че той е легитимен и си тръгнали.
Документът, който са представили, не е легитимен, оповести на пресконференция главният секретар на БЗНС-НС Анастасия Мозер. Тя уточни, че в договора е записано, че Коларова е упълномощена лично от нея и само в това си качество е подписала документа. Но Коларова е била отстранена от поста си в началото на 2006 година.
Мозер заяви още, че недоумява как Любомир Ников, който беше уволнен като шеф на Озеленяване с обвинения за финансови злоупотреби, е имал наглостта да участва в инцидента. Нещо повече, според твърденията на свидетели той е заплашвал извънредно грубо охраняващия сградата.
Тези действия са резултат от изпънати нерви от страх, обясни Мозер. Според нея хората на Стефан Личев и Борислав Китов се притесняват от това, че съдът няма да ги регистрира като формация с име Земеделски народен съюз. Тя допълни, че е подала жалба в съда за извършените деяния. Госпожата каза още, че от централата са били изнесени документи още в навечерието на нейния конгрес на 21 май. Мозер твърди, че е поискала среща с хората на Китов, за да се разберат, че и двете крила на БЗНС-НС ще могат да използват сградата на организацията, докато съдът се произнесе кое от тях е легитимно. Но такива неправомерни действия, които те предприеха, позорят земеделското движение, смята тя. Сега от решението на магистратите ще се види дали съдебната власт в България е независима, рече Анастасия Мозер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във