Банкеръ Daily

Общество и политика

Душана Здравкова: Партийният модел в България е сбъркан

"В такава система, в която властва непотизъм, не е тайна как се кадрува в съдебната система. Измислят се невероятни еквилибристики, за да могат хора с недостатъчно юридическо образование да стават съдии и прокурори. Всички вече отчитат, че юридическото образование е на много ниско ниво. Това е във фокуса и на поредния доклад на новия Механизъм за върховенството на закона." Това каза пред БНР, програма "Христо Ботев", Душана Здравкова – юрист, политик и идеолог на абревиатурата ГЕРБ, през 2011 г. напуска съдебната система в знак на протест, по настоящем е експерт по проекти в Съюза на юристите. Тя коментира темата "Какви са неизбежните промени за България и кой ще ги осъществи?".

Здравкова разказа за своя делник и за актуалните проекти, например за изкуствения интелект в съдебната система, които чертаят бъдещето. "Аз съм с поглед в бъдещето, но няма как да зачеркна годините ми като депутат в ЕП, когато се приемаше Лисабонският договор. Споменавам тези години, защото тогава аз наистина повярвах, че ГЕРБ ще бъде носител на нов партиен модел – модел, в който наистина има механизми, чрез които се чуват гласовете на гражданите и те могат да бъдат претворени в политики чрез законодателство, вкл. и на европейско ниво", сподели тя.

Здравкова разказа и за първата среща с Бойко Борисов:

"С г-н Борисов ме свърза професионалната работа – аз бях председател на Окръжния съд, той беше главен секретар на МВР. Тогава работихме много съвместно по Закона за специалните разузнавателни средства, имаше проблеми в тази област. Другото беше, че аз, като общественик, помагах на семейства на наркозависими младежи. Част от техните проблеми опираха и до полицията. Тогава и Борисов, и Цветанов помагаха тези младежи, връщайки се от комуни в Испания, да намират своята реализация в България.

Освен това ние започнахме общи проекти. Тогава Варненският съд беше първият, който въведе компютризацията в съдебната система по отношение движението на самите дела. Тогава започнахме общи проекти за изграждане на връзки за обмен на документи по електронен път. Т.е. ние сложихме началото на електронното управление (още преди 2006-2007), което доникъде не е стигнало... Ние изградихме връзки между съд – полицейски управления – прокуратура. Комисар Ферхойген се върна и даде специална пресконференция, на която насърчи този път. (2003-2004). 

По отношение на експертността тя коментира: "Един експерт има самочувствие. Той знае какво може да се направи и как да го постигне, без да се поддава на странични влияния. Аз съм много антипартиен човек. За мен е сбъркан партийният модел в България. Партиите се интересуват от хората, вкл. и от тези специалисти, доколкото те са техни потенциални избиратели – в навечерието на избори."

За името на ГЕРБ, Здравкова каза следното: "Когато това наименование се роди – Граждани за европейско развитие на България – Борисов буквално ме попита: "Ти от какво разбираш, какво можеш?" Аз му отговорих: "Аз съм обществен човек, разбирам от граждански каузи, и лектор по европейско право". И така започнах да мисля върху тези два компонента – ролята на гражданите и това, към което България се стремеше – Европейския съюз. След като го написах цялото наименование, си дадох сметка, че цялата абревиатура също има значение."

"Аз видях това лято на протестите млади хора, заредени с друга енергия. Аз вярвам в тези млади хора и съм застанала в тяхна подкрепа. Това е бъдещето", посочи Душана Здравкова по темата за протестите и бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във