Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавните зрелостни изпити в 12 клас ще са на 1 и на 3 юни

Учебната година ще приключи неприсъствено. Учениците ще се явяват само на изпити. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.

Успехът за втория срок ще се оформи с две срочни оценки. Също така не се предвижда удължаване на учебната година. 

Матурите  в 12 клас ще се проведат на 1 и на 3 юни или с 12 дни по-късно от първоначално обявените дати - на 20 и на 22 май. Изпитите ще започнат в 9 часа, за разлика от предишните години, когато започваха в 8 часа.

Изпитите ще се проведат в повече на брой стаи, а квесторите ще бъдат по-малко, като се предвижда по един в стая. Няма да се позволи струпването на ученици, родители и учители от пред пред училищата и вътре пред стаите. Една част от децата ще приключат по-рано, за да не си взаимодействат. 

„В задължителният Държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение“, обясни министър Вълчев.

Получаването на зрелостното свидетелството ще забави само с 4 дни. "Може да дадем тази увереност, че няма да има проблем с кандидатстването в чужбина и България.", убеден е просветният министър.

Датите за втората изпитна сесия за зрелостните не се променят, следователно остават 27 и 28 август. 

На 15 юни ще се проведе изпитът по български език и литература след 7 клас, а на 17 юни - по математика. Учениците ще започнат в 9 часа.

След анкета, проведена сред учителите, за да се създаде спокойствие в изпита по БЕЛ, няма да има въпроси, свързани със сложно съставно и смесено изречение, "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов,  "По жицата" на Йордан Йовков, "Заточеници" на Пейо Яворов. 

В изпита по математика няма да бъдат включени  задачи от материала неравенства и успоредници, но до датите на изпитите тези теми ще се изучават. Според министърът е важно тези теми, които няма да бъдат включени, да се усвоят от учениците за обща култура и самосъзнание. 

За болните от коронавирус или под карантина седмокласници ще се осигури възможност за явяване на изпит след PCR тест 36 часа предварително. 

Национално външно оценяваме след четвърти и десети клас тази година няма да има. Приемането в математическите гимназии след четвърти клас ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или националното състезание "Математика за всеки".  Състезанието ще се проведе по области на 28 юни. Приемането в обединени училища ще става със свидетелството за първи гимназиален етап. 

На 5 юни е датата за придобиване на професионална квалификация.

Според Вълчев детските градини трябва да останат затворени тази и следващата седмица. Рискът от ежедневното и едночасовото взаимодействие между децата е голям, ако те бъдат отворени. При неофициално проучване между 30% - 40% от родителите биха пуснали децата си на градина. 

Висшите училища ще разработят собствени планове. Очаква се до средата на месеца да има яснота за приключване на учебната година и кандидат-студентските кампании. Засега не се препоръчва провеждането на баловете. Министърът уточни, че те не се организират от МОН. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във