Банкеръ Daily

Фондация "Тракия"

Държавните музеи нямат условия да съхраняват колекцията на Божков

Към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията на Васил Божков. Това заявяват в позиция, разпространена до медиите от фондация "Тракия", която стопанисва колекцията на бизнесмена. От фондацията тази сутрин обещаха да излязат с официална позиция по повод присъствието в сградата на "Нове холдинг" на реставратори, вещи и поемни лица. 

"Всеки един от предметите в колекцията е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл всички спекулации за легитимността на колекцията са нелепи и безпочвени", посочват от фондацията и допълват, че предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени вещи.

От "Тракия" подчертават, че всяко транспортиране и манипулиране на предметите, без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване. Също така обясняват, че за транспортирането на всеки един предмет от наброяващата над 3000 археологически къса колекция, е нужен паспорт, специална опаковка с уникално легло според формата на конкретния предмет. Опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да бъде изнесен. Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите.

В становището се напомня, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведената през 2018 г. изложба в Националната галерия, част от "Европейската година на културното наследство", е била нужна повече от половин година.

Няма информация държавните музеи да разполагат с такъв брой контейнери, а подобни опаковки не са изработвани, сигнализират експертите. "Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции", констатират от фондацията и обръщат внимание и на друг важен казус - този със застраховката на предметите от колекцията. 

"В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей "Васил Божков", неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи", се посочва в позицията.

От "Тракия" дават за пример застраховката на 62 предмета, участвали в последната изложба, за чието преместване са заплатени милиони евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във