Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавният департамент на САЩ критикува България за правата на човека

В доклада са цитирани  примери за наказателно преследване с цел потискане свободата на словото и действия срещу критици на правителството.

Държавния департамент на Съединените щати заявява в доклада си за правата на човека в България  за 2020 година, че предприетите от България действия срещу нарушаването на човешките права са недостатъчни.

В резюмето на доклада са посочени съществените проблеми, свързани с правата на човека. Те включват: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ).

В доклада са цитирани  примери за наказателно преследване с цел потискане свободата на словото и действия срещу критици на правителството. Споменато е и нападението срещу разследващия журналист Слави Ангелов. Включен е и арестът на отразилия анти-правителствени протести Димитър Кенаров - арест който местни организации определят като „незаконен“.

В документа в отрицателна светлина се споменава медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски. Отбелязано е, че той редовно използва контрола си над над медиите, за да осигурява положително отразяване за определени политици и главния прокурор. Досега Пеевски не е влизал в такъв контекст в докладите на Държавния департамент.

Държавният департамент отбелязва, че макар властите в България да са предприели стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи са били недостатъчни и се наблюдават проблеми с безнаказаността.

“Конституцията и законът предвиждат свобода на изразяване, включително за печата, и правителството като цяло зачита това право. Опасенията обаче продължиха, че корпоративният и политически натиск, съчетан с нарастващата и непрозрачна концентрация на медийната собственост и дистрибуторските мрежи, както и правителственото регулиране на ресурсите, включително средствата от ЕС, сериозно са увредили медийния плурализъм”, пише в доклада.

САЩ се позовават и на доклада за върховенството на закона на ЕС, който отбелязва, че независимите медии са били обект на открити атаки от политици на всички нива и от административен и съдебен натиск.

От друга страна са отбелязани и положителни тенденции - свободата на словото и печата като цяло се спазва, не се ограничава достъпа до интернет, не се налага цензура на онлайн съдържание, спазва се и конституционно гарантираното право на мирно събиране и сдружение на гражданите. Не се наблюдават ограничения върху академичните свободи или културни прояви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във