Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавни онлайн казина и Комисията по хазарта да е агенция към МС, предлагат ГЕРБ

Ден след като председателят на НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект за затварянето на казината, 21 депутати от ГЕРБ също предлагат промени в Закона за хазарта. Сред вносителите на предложението са и председателят на парламентарната група Даниела Дариткова, и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

От управляващата партия искат държавата да има право да получава лиценз за организирането на игри в онлайн казина. Право на такава дейност ще имат само дружества с ограничена отговорност и акционерни компании с поименни акции. Българският спортен тотализатор  ще може да организира всякакви лотарийни игри, а спортният министър ще може да предлага на Министерския съвет начин за разпределяне на приходите.

ГЕРБ предлагат и Държавната комисия по хазарта да се трансформира в Държавна агенция по хазарта, която да е под ръководството на Министерския съвет. 

Промяната на формата и организацията на работата на сегашната Комисия по хазарта се налага заради констатирани недостатъци и проблеми в дейността й, гласи законопроектът. А след преструктурирането Агенцията по хазарта вече с ясна структура и функции щяла работи по-бързо, по-ефикасно, по-прозрачно и по-непротиворечиво.

"С премахването на комисията като колективен орган и замяната й като едноличен такъв в лицето на председателя на агенцията се цели да се осигури и персонализиране на отговорността при вземане на решения", обясняват вносителите.

Контролни функции по Закона за хазарта вече ще има и Националната агенция за приходите.

Чрез законопроекта се цели коригирането някои несъвършенства на правната уредба на хазартните дейности. Ще се прецизира кой дължи вноски за социално отговорно поведение. Тези вноски вече ще се изискват за всеки издаден лиценз за хазартна игра. В момента тази вноска се прави от организатора, независимо колко лиценза има. Тези вноски ще постъпват в Министерството на спорта за различни младежки програми.

За да се предотвратят вредите от хазартното пристрастяване, на игралните съоръжения ще се поставят специални предупреждения към играчите, че хазартът е опасен и води до зависимост. Освен това организаторите на игрите ще трябва да уведомяват участниците за процедурата за самоограничаване. Тя предвижда доброволно самоограничаване от хазарт, ако лицата са преценили, че това им вреди. Те ще може да се обръщат към Агенцията по хазарта с молба да не бъдат пускани до игрални зали. Тези лица ще бъдат включени в специален регистър, за да не бъдат допускани до участие в хазартни игри за определен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във