Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавната хазна ще субсидира 38 390 места за студентите във ВУЗ-овете

Министерският съвет утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на България през учебната 2020 - 2021 година. Като очакванията са общо 54 696 студенти да започнат обучението си в 38-те държавни университета.

Тази година таванът на платеното обучение е вдигнат, а план-приемът за обучаващите се в държавна поръчка е свит. Държавната хазна ще субсидира 38 390 новоприети места, които са с 5023 по-малко в сравнение с предходната година. Отпуснатите за платено обучение места са с 3217 повече от миналата учебна година и те скачат на 16 306.

Предвидените места за бъдещите докторанти са 2317. От тях 1752 са в редовна и 565 - в задочна форма на обучение. Досега се определяха и бройките в частните университети, но с промените в Закона за висшето образование тази регулация отпада и вузовете решават сами. 

Българската държава ще осигури и 2000 места за обучение на наши сънародници от чужбина в държавни висши училища за „бакалавър“ и „магистър“, и 40 места за „доктор“, както и 150 места за обучение на граждани на Северна Македония. Приемът е съобразен с предложенията на организации на българските общности в чужбина и българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите при проведената информационна кампания в Албания, Косово, Република Северна Македония, Молдова, Украйна, Сърбия, Кипър и Испания.

За издръжката на първокурсниците са необходими 117,3 млн. лв. Очаква средствата да са в рамките на утвърдения разходен таван на бюджетните взаимоотношения на държавния бюджет за държавните висши училища за 2021 г. (в размер на 502 573 млн. лв.).

Припомня ме, че преди по-малко от месец Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична учебна година. При 18 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с от 5% до 25%, или от 20 до 170 лева спрямо размера на таксите за миналата учебна година. При 15 държавни университета няма промяна в цената на обучението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във