Банкеръ Weekly

Общество и политика

Държавна лотария за здравните съветници

По презумпция националните консултанти са нещатните първи съветници на здравния министър, които дават експертното си становище за предстоящите реформи в сектора. Статутът им се определя с Наредба № 47, влязла в сила на 8 септември 2010-а. През последните няколко години обаче всички здравни министри без изключение тънко заобикаляха или редактираха, както им е угодно, въпросния документ главно за да се обградят с "близки по убеждения" национални консултанти. Проблемът е, че повечето рокади бяха направени твърде прибързано, без да се отчете дали назначените са достатъчно квалифицирани професионалисти, ползващи се с голям обществен авторитет.


Без да губи време, още през август 2013-а и министър Таня Андреева "пипна" наредбата. В резултат на това тя се сдоби с неограничени правомощия "при необходимост" да допълва и изменя по всяко време списъка с консултантите си. За няколко месеца министър Андреева си взе за съветници д-р Ирена Костадинова (нуклеарна медицина), доц. д-р Александър Хинев (урология), доц. д-р Румен Попов (трансфузионна хематология), доц. д-р Искра Райнова (медицинска паразитология) и доц. д-р Петър Сапунджиев (орална хирургия). И ако въпросните назначения преминаха тихо и безболезнено с пълна медийна упойка, смяната на националния консултант по трансплантология проф. Никола Владов с директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов отприщи море от гневни реакции.


Невероятно, но e факт. Номинацията на проф. Любомир Спасов за трансплантолог №1 на републиката е дошла не от някой здравен специалист, а от...ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Номинално процедурата е законово изпипана. С последните промени в Наредба №47 бе вмъкнат текст, с който Министерството на здравеопазването вече може да разглежда предложения за включване на специалисти в списъка на консултантите, дошли от лечебни заведения, висши училища, организации и отделни лица. Но специалист по история на Балканите да определя кой да е хирургът, отговарящ за трансплантациите на сърца, бъбреци и черен дроб, е като верига за бързо хранене да номинира някой актьор за "Оскар".


Оттук следва и неизбежният въпрос - защо бе сменен проф. Никола Владов? Отговор няма, вероятно защото министър Андреева няма какво да каже. Владов е светило в бранша, член е на авторитетната Френска академия по хирургия, а неотдавна бе награден и с медал за принос към световната медицина. Трудно могат да бъдат намерени кусури и в работата му като консултант. Той е автор на стандарта по трансплантология, който е изработен съгласно най-добрите европейски изисквания за успеваемост и безопасност на тежките операции. През 2013-а бяха извършени рекордните за мандата му на съветник 39 трансплантации - 28 бъбречни, 7 - чернодробни, и 4 - сърдечни. Повиши се и броят на живите и трупни донори.


Но дори пренебрегването на доказан специалист нямаше да е чак толкова неприятно, ако през годините бившата Правителствена болница не се бе сдобила с доста мрачна "трансплантационна слава". В началото на 2012-а проверка на Изпълнителната агенция по трансплантация установи, че "Лозенец" не покрива изискванията за бъбречни, сърдечни, чернодробни и белодробни трансплантации. От агенцията предложиха на тогавашния здравен министър д-р Стефан Константинов временно да спре извършването на сърдечни и белодробни интервенции, докато не бъде попълнен необходимият брой от специалисти по инвазивна кардиология. Това значи, че болницата не е отговаряла на медицинския стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки. За да продължи да прави бъбречни трансплантации пък, лечебницата бе задължена да извършва повече специализирани бъбречни интервенции. Строгото предписание дойде, след като месец по-рано родители на деца, починали след чернодробни трансплантации в "Лозенец", внесоха жалби в прокуратурата. Потърпевшите изтъкнаха, че болницата е присаждала черни дробове на деца в нарушение на нормативната уредба, в резултат на което успеваемостта на българските екипи при подобни операции е била едва 30 процента. Пациентите твърдяха, че пет деца са починали, едно е трансплантирано повторно в чужбина, а друго чака ретрансплантация в Бирмингам. Директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов се защити, че той и екипът му са били успешни в над 70 процента от случаите. Но за "успешно трансплантирани" по статистика се водят и тези, които чакат за повторни хирургически манипулации в чужбина. Не е ясно кога и от кого бе вдигната забраната за трансплантации там, но данните показват, че през 2013-а "Лозенец" е направила общо 13 бъбречни и чернодробни интервенции, като по този показател отстъпва само на "Александровска".


След избора на проф. Спасов за национален консултант регистрираха и някои пациентски организации. Радка Йорданова от Асоциацията на чернодробно трансплантираните разкри, че от края на 2013-а се водят две дела срещу "Лозенец" от родители на чернодробно трансплантирани деца, които впоследствие са починали, както и други две дела за бъбречни интервенции, завършили с фатален край. По думите й някои от прекратените у нас съдебни процеси срещу болницата ще продължат в европейски съдилища. Адвокат Лилия Николова също извади притеснителни данни. Според тях в периода 2008-2011-а от общо десет чернодробни трансплантации на деца в "Лозенец" шест са завършили фатално, две деца са получили тежки усложнения и се е наложила ретрансплантация, а само два са успешните случаи. Тя добавя, че по ирония на съдбата професор Спасов е специалист по сърдечни трансплантации, но и двете, осъществени в "Лозенец", са завършили със смърт. Николова разказа и че ръководителят на болницата лично е оперирал две шестмесечни бебета, които са починали, а едно дете е заминало за спешна повторна трансплантация в чужбина. Отправени бяха и други тежки обвинения - според адвокатката по данни на оперативните протоколи повечето лекари, участващи в тежките операции, са били без придобита специалност по хирургия, а останалите са я имали по-малко от пет години, каквото е изискването за стаж. Спасов този път отговори, че успеваемостта на трансплантациите в "Лозенец" по данни от европейски одит е80%, което било нормалното средно ниво за Стария континент. Документи, доказващи това твърдение, не бяха показани и истината си остава "някъде там", в архивите на здравеопазването ни. Така че по стар нашенски обичай "чудото" ще отшуми за три дни, още докато професор Спасов чертае новите балкански стратегии за развитие на трансплантологията. Да се готви следващият национален консултант...

Facebook logo
Бъдете с нас и във