Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЪРЖАВНА ИЛИ ЧАСТНА, ПЛАМА СИ ВИСИ НА ВРАТА НА ДЪРЖАВАТА

Драмата на плевенската рафинерия се развива вече година и половина. За този период тя премина през различни етапи - от разпри с кредиторите, през опитите им да бъде обявена в несъстоятелност, до съдбовния май на 1996 г., когато попадна в ликвидационния списък. Но това не е всичко. Министрите, включили Плама в списъка на 64-те, още през юни замислят план за продажбата й. Решението е нетрадиционно - да бъде приватизирана, докато продължава да се мъдри в ликвидационния списък. Най-пикантните детайли по спасението на Плама обаче бяха съобщени едва миналия петък от вицепремиера Божков в деня за парламентарен контрол.


Псевдоприватизационната сделка не реши и основния проблем - със задълженията на рафинерията към банките кредитори, към бюджета и към ДФРР. Те вече са над 152 млрд. лв., като по-голямата част от тях - над 80 млн. щ. долара, са към банките и към ДФРР.


Най-големият кредитор на рафинерията е БИОХИМ, чиито вземания с начислените лихви вече надхвърлят 30 млн. щ. долара. Тя държи и ипотеката върху Плама. След БИОХИМ се нареждат ДФРР, ПЧБ, МИНЕРАЛБАНК, ОББ, МБИР, ТСБанк. В средата на миналата година обаче Търговска и спестовна банка е прехвърлила на ДСК записи на заповед, издадени от Плама, чиято обща стойност е 15 млн. щ. долара. Така в клуба на кредиторите на рафинерията влезе и Спестовна каса. Именно проблемът с уреждането на задълженията на рафинерията се оказа гордиевият възел, с чието разсичане новият собственик - Евроенерджи холдинг, не успя да се справи. Така настъпи вторият етап от драмата Плама. Явно, изправени пред невъзможността да се договорят с кредиторите, от Евроенерджи холдинг предприеха действия, за да гарантират присъствието си в Плама дори ако тя бъде обявена в несъстоятелност. В края на август шефът на холдинга Атанас Коларов съобщи, че съдът е признал вземане на Евроенерджи от Плама за 38 млн. щ. долара. Така собственикът също влезе в клуба на кредиторите. Ясно е, че независимо дали е държавна, или частна, неработещата рафинерия остава да тежи на гърба на държавата. Първо, защото Плама има огромни задължения към бюджета за неплатени данъци, акцизи и митнически такси, и второ - защото ако рафинерията бъде обявена в несъстоятелност, уволнените от нея работници и техните семейства ще легнат на плещите на социалното осигуряване. Затова в края на август тази година правителството предприе действия, с които се опита да подтикне собствениците на рафинерията да уредят взаимоотношенията си с кредиторите и да осигурят оборотни средства, за да може тя да заработи. Тук започна третият етап от драмата на плевенската рафинерия, защото от Евроенерджи холдинг видяха в претенциите на правителството опит за национализация. Разразилият се медиен спор между вицепремиера Александър Божков и финансовия министър Муравей Радев, от една страна, и представителите на Евроенерджи холдинг, от друга, не доведе до промяна във финансовото положение на Плама.


В края на ноември започна четвъртото действие от спектакъла. В него се включиха и работещите в рафинерията със своята стачка. Основните им искания са новият собственик на Плама да изпълнява ангажиментите си и тя да започне да работи. Евроенерджи холдинг не може да ги изпълни, защото не е в състояние да реши проблема с кредиторите на предприятието. Именно стачните действия предизвикаха депутатското питане в парламента за характера на приватизационната сделка и мерките, които могат да се предприемат за решаването на проблемите на Плама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във