Банкеръ Daily

Румен Радев:

Държавите от "Три морета" трябва да работят заедно

S 250 703ab8f6 b138 4e61 9993 c21773bcb2cc
S 250 a93cbe80 6f59 46d7 91bd 154b86b83b73

Държавите между Балтийско, Адриатическо и Черно море, които са част от инициативата "Три морета", трябва да работят заедно, за да може регионът да привлече повече инвестиции. Това каза президентът Румен Радев при откриването на конференция, свързана с българското домакинство на инициативата. 

След месец в София ще се състои шестата среща на върха на "Три морета", каза държавният глава.

"Политическото говорене вече не е достатъчно! Ние сме убедени, че заедно трябва да работим така, че нашият регион трябва да стане много по-привлекателен за инвестиции, за млади хора, за икономическо развитие, но ние се нуждаем вече от конкретни, практически действия. Така възникна и Инвестиционният фонд. Така вече имаме първите инвестиции на този фонд в проекти от трите области: транспорт, енергетика, дигитална свързаност", посочи президентът.

Финансовият дефицит в региона се изчислява на трилиони евро, добави Радев. "Ако искаме нивото на нашата инфраструктура, която е гарант за успешно икономическо развитие, да съответства на нивото на инфраструктурата в Западна Европа, това са колосални средства! Такива средства в момента няма. Всички го осъзнаваме. Работим те да нарастват в Инвестиционния фонд, работим за привличането на по-голям интерес, но трябва да работим така, че каквито и средства да имаме, те да бъдат изразходвани по най-интелигентния начин", подчерта той.

Нивото на свързаност в транспорта, инфраструктурата и дигитализацията между държавите влияе върху качеството на живот на техните граждани. Именно в тези сфери са необходими усилия, за да догоним развитието на страните от Западна Европа. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в София откри конференцията „Инициатива „Три морета“ - единство, иновации, свързаност“. В събитието участва вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, министърът на икономиката Кирил Петков, както и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Държавният глава призова за много по-ефективно използване на инструментите, които насърчават инвестициите и икономическия растеж като Инициативата за регионална свързаност „Три морета“. Според президента, ускореното социално и икономическо сближаване с партньорите ни от Западна Европа е обща цел за страните от Източна Европа чрез усъвършенстване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в нашия регион.

Инвестиционният фонд на „Три морета“ вече финансира проекти в страните-участнички и това е важен знак и към партньори извън нейния географски обхват, стана ясно от думите на държавния глава. Заявен е интерес за сътрудничество от страна на Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар. „Целта, която сме си поставили, е да привлечем интереса на бизнеса и инвестиционните фондове, за да бъде нашият регион все по-разпознаваем в световен мащаб“, заяви президентът. Държавният глава посочи също така, че мащабните проекти в областта на транспортната, енергийна и дигитална инфраструктура изискват огромни финансови средства, които следва да бъдат привлечени в Инвестиционния фонд.

Държавите-участнички в инициативата трябва да работят така, че наличните средства да бъдат изразходвани по най-добрия и интелигентен начин, за да носят добавена стойност, посочи Румен Радев. По думите му, най-важната свързаност е в областта на науката и образованието, която да обедини научния и изследователски потенциал на младите хора от Източна Европа, които заедно да търсят общи решения за бъдещето на региона. „Това е големият успех и този приоритет се добавя към инициативата по време на българското председателство“, подчерта президентът. На предстоящата среща на върха в София се очаква да бъде инициирано създаване на мрежа от образователни, иновативни и научно-изследователски организации в страните-участнички, което да стимулира привличането на инвестиции и разработката на нови технологии в Източна Европа.

Румен Радев открои и приноса на страната ни за разширяване на географския обхват на Инициативата „Три морета“. „Не можем да говорим за ефективност в  свързаността, докато има ограничения по оста Север-Юг, където тя е на-слабо развита“. В този смисъл включването на Гърция е от ключово значение, защото на границата между България и южната ѝ съседка се пресичат важни енергийни, транспортни и дигитални трасета“, заяви държавният глава.

Форумът „Инициатива „Три морета“ - единство, иновации, свързаност“ се състоя под патронажа на държавния глава в рамките на българското домакинство на регионалната инициатива за свързаност „Три морета“. Организатори са Институтът по транспортно строителство и инфраструктура, сдружение „Български форум по транспортна инфраструктура“ и Факултетът по транспортно строителство към УАСГ. В събитието взеха участие водещи експерти от транспортния и инфраструктурен сектор.

В инициативата "Три морета" участват 12 държави, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във