Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЪРЖАВАТА ЗАГУБИ СПОРА ЗА ПЧБ

Европейският съд по правата на човека в Страсбург ще се занимава с несъстоятелността на Първа частна банка. Акционерите на фалиралата банка се оплакаха пред Европа от действията на тричленния състав на Върховния касационен съд (ВКС), който в началото на 1999 г. потвърди решението на софийските градски магистрати, обявили на 22 декември 1997 г. банката в несъстоятелност.


Тримата върховни съдии обаче не изпълниха препоръката на по-висшата инстанция - петчленния състав на ВКС, да дадат възможност на фалиралата банка да се защити в производството по несъстоятелност. Те мотивираха действията си с факта, че синдиците на банката Теодора Стоянова и Явор Камбуров отказват да подкрепят жалбата на акционерите. Затова в началото на миналата година делото по несъстоятелността на ПЧБ бе върнато на Софийския градски съд с нареждане: осребряването на имуществото на банката да продължи.


Фактът, че банката е лишена от съдебна защита, не даде покой на акционерите й и те решиха да си търсят правата в Страсбург. Така се стигна до датата 14 февруари 2000 г., когато секретариатът на Съда по правата на човека уведомява адвокатката, представляваща собствениците на ПЧБ - Ина Лулчева, че жалбата ще бъде допусната за разглеждане. Предстои да бъде назначен специален докладчик, който да проучи и да докладва пред евромагистратите. Тепърва ще стане ясно кога ще бъде насрочено първото заседание.


Освен акционерите на ПЧБ, от около седмица и държавата се нареди

в редицата на недоволните

от българското правораздаване. На 10 април 2000 г. стана известно, че Софийският апелативен съд е отхвърлил жалбата на Министерството на финансите срещу решението на СГС от 17 януари тази година, който не призна държавата за купувач на активите на фалиралата банка.


Как се стигна до тази развръзка? На търга за активите на ПЧБ Министерството на финансите наддаваше заедно с представляваната у нас, но с лихтенщайнски произход, фирма Йорсет Холдингс. Вторият кандидат-купувач се яви на ринга в 11.59 часа същия ден - буквално в последната минута преди приключването на търга, и предложи 14.86 млн. лв., равняващи се на 80% от оценката на затворената банка. Нейната стойност бе определена от одиторската компания Делойт и Туш на 18.7 млн. лева. Представителите на ведомството на Муравей Радев веднага направиха контрапредложение за 25 млн. лева, след което Йорсет Холдингс се отказа от наддаването.

Триумфът

на Министерството на финансите продължи само един месец. А истинският му проблем бе, че се опита да плати не с пари, а като си прихване предложената цена от вземанията на бюджета от затворената банка, които са около 60.7 млн. лева.


След дълъг размисъл синдиците на фалиралата кредитна институция Теодора Стоянова и Явор Камбуров предложиха на Софийския градски съд да признае държавата за купувач на активите и имуществените права на ПЧБ. Софийските магистрати обаче не се съгласиха, тъй като сметнаха, че Министерството на финансите няма право да плаща чрез прихващане. Така че Стоянова и Камбуров бяха принудени да поканят втория участник в търга да плати. Но дотам не се стигна, тъй като министърът на финансите обжалва решението на СГС пред Апелативния съд. Жалбата бе потвърдена и от новосъздадената Агенция за държавните вземания, чийто изпълнителен директор е Александър Раков. Това е институцията, която по закон получава активите на фалиралите банки.

На свой ред

на 7 март 2000 г. Йорсет Холдингс (България) ЕООД внесе в Апелативния съд възражение срещу жалбата на министъра на финансите и на агенцията. Представители на холдинга настояват, че ако държавата придобие ПЧБ, като плати чрез прихващане, ще наруши правата на останалите кредитори на банката.


Разглеждайки възражението на Йорсет Холдингс, апелативните магистрати Светла Димитрова, Мария Славчева и Мина Атанасова решават, че държавата не е изпълнила ангажимента си да плати предложената от нея цена за ПЧБ, и затова СГС правилно я е дисквалифицирала като победител в търга. Определението на Апелативния съд

не подлежи на обжалване

В близките дни то ще постъпи в СГС, след което синдиците на фалиралата банка Теодора Стоянова и Явор Камбуров ще трябва писмено да запитат Йорсет Холдингс (България) ЕООД дали поддържа офертата си. Ако получат утвърдителен отговор, ще поканят фирмата да плати в петдневен срок. Цялата тази процедура вероятно ще продължи до началото на май.


Според запознати с намеренията на регистрирания в Лихтенщайн холдинг, той наистина има намерение да внесе по сметката на синдиците предложените още през декември 14.86 млн. лева.


Ако това стане, парите ще се влеят в единната бюджетна сметка, а всички активи на ПЧБ ще получи Йорсет Холдингс (България) ЕООД.


Да плащат, да взимат банката и да ни се махат от главата, коментира служител на финансовото министерство, който предпочете да остане неназован.


Висши чиновници от ведомството на Муравей Радев обаче не смятат, че битката е приключена. Ще следим действията на Йорсет Холдингс (България) ЕООД под лупа. Интересно как ще докажат произхода на парите, с които ще платят. Обзалагаме се, че нито една българска банка няма да посмее да им даде заем, прогнозират те.

Ако холдингът не плати

Агенцията за държавните вземания може да поиска от съда да й прехвърли активите и имуществените права на Първа частна банка, тъй като за тях не се е намерил купувач.


Шефът на агенцията Александър Раков вече поиска същото за фалиралите БЗК и Частна земеделска и инвестиционна банка. Апелативният съд не е уважил жалбата на Раков срещу решенията на СГС, с които държавата бе дисквалифицирана като победител в търговете за активите на двете банки, тъй като се опита да плати чрез прихващане. Но Министерството на финансите е първи по ред кредитор в тези кредитни институции, вземанията от тях далеч надхвърлят оценките им. Това дава възможност на Агенцията за държавните вземания да поиска от съда да й прехвърли активите на двете банки поради липсата на друг купувач.

Facebook logo
Бъдете с нас и във