Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЪРЖАВАТА ВЗЕ ЧЗИБ И АГРОБИЗНЕСБАНК

След като Йорсет Холдингс (България) измъкна фалиралата Първа частна банка изпод носа на държавата, съдилищата с неподозирана скорост започнаха да прехвърлят активите на останалите затворени кредитни институции на Агенцията за държавните вземания. В първите дни на юли стана ясно, че тя е получила активите на Частна земеделска и инвестиционна банка, която бе по-известна като банката на Кирил Дунев.


От нея управляваната от Александър Раков Агенция наследява над 2 млн. лв. и две сгради в Плевен и Свищов. Те са оценени за над 100 хил. лева, но според специалисти могат да бъдат продадени за много повече пари. Държавата ще се разправя и с нередовните длъжници на ЧЗИБ, тъй като наследява кредитния й портфейл. Фирмата Клуб 777 на Валери Димитров - бивш крупен акционер на фалиралата КРИСТАЛБАНК, има да връща 3 млн. лева. Агенцията за държавните вземания вероятно няма да остави на мира и Беновски Ентерпрайсиз - собственост на съпруга на бившето пресаташе на ЧЗИБ Илияна Беновска, тъй като въпросното дружество дължи над 1.5 млн. лева.


Хората на Александър Раков ще се занимават и със събиране на вземанията на ЧЗИБ от Вазовските машиностроителни заводи, които са за 1 млн. лв., от Дунарит - 200 хил. лв., от Оптикоелекторн - 400 хил. лв., и от Свилоза - 500 хил. лева. А това ще вгорчи живота на новите собственици на някои от тези фирми.


След дълги мъки Агенцията за държавните вземания получи АГРОБИЗНЕСБАНК - фалиралата касичка на пловдивските брокери Христо Данов и Христо Александров. Куриозното в случая е, че Пловдивският окръжен съд чака повече от половин година, преди да реши (още на първа инстанция), че държавата печели търга за АГРОБИЗНЕСБАНК. А това според всички юристи е прецедент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във