Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата търси 10 млн. лв. от неизрядни къщи за гости

"Всички къщи ще бъдат проверени, независимо дали е изтекъл или не мониторинговият период. Ако се установят пропуски, ще се налагат финансови рестрикции, дори връщане на средствата. Към момента 18% от къщите са проверени, има такива, които са изрядни. Целта е тези, които не са изрядни, да бъдат санкционирани и средствата да бъдат възстановени", заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на извънреден брифинг по повод проверките на къщи за гости, които текат в момента.

Порожанов допълни, че по информация от преди седмица са проверени над 110 къщи за гости, като са съставени актове и са предявени за възстановяване над 10 млн. лева. За 32 от тях има искане за пълно възстановяване, за останалите има искане за частично възстановяване на средствата или финансова корекция. ''Основен проблем в една част от къщите за гости е "използването по предназначение", което програмата налага", допълни Порожанов.

Земеделският министър обясни, че по разпореждане на премиера и главния прокурор от миналата седмица работят екипи, които включват и служители на Министерството на вътрешните работи, служители на НАП, служители на Държавен фонд "Земеделие", които отговарят пряко по тази програма. Проверката има за цел да обхване в пълен обем тези къщи, за да се види дали има неправомерно използване на средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във