Банкеръ Daily

Румен Радев:

Държавата трябва да защити финансовата си сигурност

"Аз вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, Централната избирателна комисия и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори." Това заяви пред репортери в Пловдив президентът Румен Радев.

"Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство. Вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, така че това доверие да се възвърне и да имаме честни, прозрачни и свободни избори", каза още държавният глава. 

Румен Радев коментира и санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ на български граждани.

"Това е прецедент за Европейския съюз. Виждате, че 10 години уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом със Судан, Уганда, Саудитска арабия. Служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции, за българските граждани във финансово отношение", посочи президентът. 

Той изтъкна, че няма ясна нормативна уредба как да се действа при страна-съюзник, попадаща под такива тежки санкции. "Трябва да се действа внимателно спрямо гражданските права, но ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и тази на българските граждани", счита президентът. 

По повод наближаващото начало на предизборната кампания, Радев призова политическите партии не се нападат необмислено, защото след това ще се срещнат в парламента и ще трябва да съставят правителство. "България трябва да има правителство след тези избори. Категорично. Затова нека винаги, когато партиите вземат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма как като влязат в парламента ще правят правителство заедно, как ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети. Пожелавам успех и една открита и разумна кампания", допълни той.

Попитан какви са очакванията му от Съвета по сигурност при служебния премиер Стефан Янев, президентът отговори: "Голяма част от тези анализи, които се правят и решенията, които се взимат, са именно в посоката към основната задача на това правителство – честни, свободни и прозрачни избори. Мисля, че ще има мерки в тази посока."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във