Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

Държавата трябва да изясни и засили статута на самонаетите работници

От началото на епидемията от COVID-19 държавата не е предприела нито една мярка в подкрепа на самонаетите и неформалните работници. Това сподели на среща с вицепрезидента Илияна Йотова ръководството на Синдиката на самонаетите и неформалните работници.

Оказва се, че в България самонаетите и неформалните работници са около 800 хиляди, като сред тях са – надомни работници, улични търговци, здравни работници, учители, преводачи, артисти и хора с увреждания, както и наети надомни и домашни работници.

„Самонаетите лица останаха без доходи, включително и наетите в надомна работа. Само 10% от тях са получили обезщетение за безработица, тъй като нямат трудови договори“, посочи Виолета Златева, председател на ССНР.

От синдиката твърдят, че не срещат желание за разбиране на проблемите на тези работници и често получават откази за срещи на държавно ниво. А на реакцията на държавната администрация, че искат да се възползват от благата на системата, от синдиката отговарят, че не бягат от регулации, дори напротив – искат да има държавна регулация за този вид работници и те да бъдат признати.

Вицепрезидентът посочи, че потенциалът на тези хора е огромен и държавата трябва да изясни и засили статута им на работници. „Необходими са неотложни мерки, с които да бъдат подкрепени тези работници, за да могат да преживеят зимата в тази извънредна ситуация“, посочи още Йотова.

По време на срещата стана ясно, че синдикатът, който от 10 години се бори да вкара тези хора в държавната система, е проучил редица чуждестранни практики, от които може да се заимства добър пример.

За да могат да се идентифицират тези работници и да се следи тяхната дейност, от синдиката предлагат създаването на регистър на всички самонаети и неформални работници, диференциран по професии.

Като неотложна мярка те предлагат също и помощ от 320 лв. за всеки, който се е регистрирал като такъв работник – сумата е изчислена на базата на средния доход, който те получават.

Сред обсъдените мерки бяха и облекчен достъп до кредити, осигуряване на поръчки от държавата, изпълнение на обещанието за изкупуване от държавата на продукцията им.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във