Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата трябва да даде възможност на работодателите да запазят работните места, убеден е Георги Михайлов

"В условията на извънредната ситуация, в която се намира държавата, управляващи и опозиция търсят решенията на проблемите заедно. Това, което накара БСП да изостри вниманието към този извънреден закон, бе нуждата от прецизирането на някои основни компонентни в него. Държавата трябва да даде възможност на работодателите да запазят работните места на своите служители. Медицинският аспект на кризата ще отмине, но икономическият ще остане много дълго в целия свят", каза пред БНТ проф. д-р Георги Михайлов, депутат от парламентарната група на "БСП за България".

Проф. Михайлов коментира и изказването на министър-председателя, че в България вече е налице три милиарда лева бюджетен дефицит. Депутатът на левицата заяви, че е необходима актуализация на бюджета, която трябва да се направи много внимателно, точно, разумно и отговорно. Подчерта, че взимането на такива решения и харченето на пари в такива ситуации изисква консенсус в парламента повече от всякога. Депутатът на левицата изтъкна, че е дошъл моментът да се обърнем към Държавния резерв и че трябва да се установи неговият размер. Напомни, че БСП вчера настойчиво е апелирала към това, тъй като взимането на средства от Държавния резерв е един от основните лостове за справяне с кризи от такъв характер.

"Трябва да се предприемат много сериозни мерки за борба със спекулата. Тя е налице в момента. Всички действия и деяния в тази посока да бъдат много внимателно наблюдавани от компетентните институции и извършителите да бъдат наказвани. Законово да се разпишат необходимите мерки, които да могат да решават тези проблеми и да ги изкореняват там, където са се появили", коментира депутатът на левицата.

Георги Михайлов обърна внимание, че в държава като нашата, с по-малки възможности, където малкият и средният бизнес са в основата на икономическата дейност на страната, отговорността за тяхното спасение е в ръцете на държавата и че тя трябва да я поеме.

"Парламентът е основният законодателен орган и като такъв носи своята отговорност. Спазвайки Конституцията, всички решения оттук нататък, които парламентът ще взима, трябва да бъдат взимани под формата на извънредни закони. Ситуацията е много динамична и закон, приет вчера, не освобождава парламента от приемането на друг закон днес", продължи професорът.

Георги Михайлов завърши с това, че БСП ще подкрепи закона за извънредното положение в петък, във вида му, в който той е най-благоприятен за хората. Подчерта, че ще се наложи да се взимат и прецизират още много законодателни решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във