Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата субсидира следването на студенти, ако имат договор с фирма

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване. Освен до информация за специалностите, студентите вече имат достъп и до списъка с всички фирми, с които могат да сключат договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа от държавата, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Таксите за обучение на студенти от 96 специалности ще се заплащат изцяло или частично от държавата, ако те имат сключен договор с конкретна фирма за стаж по време на обучението и работа след завършването му, съобщиха още от Министерството на образованието и науката.

Регистърът със специалностите се актуализира ежегодно, за да отговаря  на потребностите от кадри за икономиката, като през настоящата академична година в него са включени 154 фирми, заявили нужда от 975 специалисти.

В списъка със специалностите, линк към който е публикуван на сайта на МОН, са посочени  всички фирми, с които студентите могат да сключват договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа от държавата.

Регистърът дава възможност за двупосочна връзка между студентите и бизнеса. По този начин обучаващите се по-лесно ще намират място за професионалната си реализация, а фирмите - необходими специалисти за своята дейност.

Информационната система на специалностите и работодателите се поддържа от Националния център за информация и документация към образователното министерство.

Тя се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда.

Министерският съвет ежегодно утвърждава и списъка на работодателите, с които студентите могат да сключват договори за стаж и работа. По предложение на различни министерства през настоящата академична година са одобрени 154 фирми. За 2021/2022 г. тези работодатели са заявили необходимост от 975 специалисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във